Oksipital lob, insan beyninin dört ana lobundan biridir. Başın arka kısmında, parietal kemiğin altında bulunur. Oksipital lob renk, şekil ve hareket gibi görsel bilgilerin işlenmesinden sorumludur.
Oksipital lobun yapısı
Oksipital lob altı bölgeye ayrılabilir:
* Birincil görme korteksi lobun arka kısmında bulunur. Gözlerden gelen görsel bilgilerin alınmasından ve işlenmesinden sorumludur.
* İkincil görsel korteks, birincil görsel korteksi çevreler ve yüzler ve nesneler gibi daha karmaşık görsel görüntülerin işlenmesinden sorumludur.
* Sırt akışı, birincil görsel korteks ile uzaysal navigasyon ve vücut hareketleriyle ilgili olan parietal korteks arasındaki sinir bağlantılarının bir yoludur.
* Ventral akış, birincil görsel korteks ile nesne tanıma ve imgelemeyle ilgili olan temporal korteks arasındaki sinir bağlantılarının bir yoludur.
* Retinotopik harita, birincil görsel kortekste düzenlenen görsel dünyanın bir temsilidir. Beynin dünyadaki nesnelerin konumunu korteksteki belirli nöronlara haritalamasına olanak tanır.
* Optik sinir, gözü oksipital loba bağlar ve görsel bilginin beyne iletilmesinden sorumludur.
Oksipital lobun işlevleri
Oksipital lobun ana işlevi görsel bilgiyi işlemektir. Bu, aşağıdakilerin işlenmesini içerir:
* Renk:Oksipital lob, farklı renkleri tespit edip ayırt etmekten sorumludur.
* Şekil:Oksipital lob şekilleri tanımaktan sorumludur.
* Hareket:Oksipital lob, hareketli nesnelerin işlenmesinden sorumludur.
* Mesafe:Oksipital lob nesnelerin bizden uzaklığını değerlendirmemize yardımcı olur.
*Derinlik algısı:Oksipital lob dünyayı üç boyutlu görmemize yardımcı olur.
* Yüz tanıma:Oksipital lob yüzlerin tanınmasında rol oynar.
Oksipital lob aynı zamanda dikkat, hafıza ve dil gibi diğer bilişsel işlevlerde de rol oynar.
Oksipital lob yaralanmaları
Oksipital lob yaralanmaları travma (araba kazası gibi), felç veya dejeneratif beyin bozuklukları (Alzheimer hastalığı gibi) sonucu ortaya çıkabilir. Oksipital lob hasarının belirtileri şunları içerebilir:
* Görme kaybı:Oksipital lob yaralanması, bir veya iki gözde tamamen görme kaybına veya kısmi görme kaybına yol açabilir.
* Görme alanı kusurları:Oksipital lob yaralanması aynı zamanda görme alanında eksik olan görme alanı kusurlarına da neden olabilir.
* Hemianopsi:Hemianopsi, görme alanının yarısını etkileyen bir görme alanı kusurudur.
* Kör görüş:Kör görüş, kişinin bir nesneye karşı kör olduğu ancak yine de onu bir şekilde algılayabildiği bir durumdur.
Oksipital lob yaralanmaları, kişinin okuma, yazma ve araba kullanma gibi temel görevleri yerine getirme yeteneğini etkileyebileceğinden kişinin hayatı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Oksipital lob yaralanmalarının tedavisi tipik olarak kişinin mümkün olduğu kadar çok işlevi yeniden kazanmasına yardımcı olmak için rehabilitasyonu içerir.