Ileus'a aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Mekanik tıkanıklık: Bu, bir şeyin yiyecek veya sıvıların bağırsaklardaki hareketini fiziksel olarak engellemesi durumunda ortaya çıkar. Mekanik tıkanıklığın nedenleri şunlardır:
*Yapışmalar:Önceki karın ameliyatından kalan yara dokusu, bağırsaklara yapışan ve içeriğin akışını engelleyen doku bantları oluşturabilir.
* Fıtık:Fıtık, bir organ veya dokunun karın duvarındaki bir zayıflıktan dışarı çıkmasıyla ortaya çıkar. Fıtık boğulursa bağırsağa giden kan akışı kesilebilir ve ileusa neden olabilir.
*İnvajinasyon:Bağırsağın bir kısmının teleskop gibi başka bir kısma kayması sonucu oluşur. İnvajinasyon en çok çocuklarda görülür.
* Volvulus:Bu, bağırsağın bir bölümünün kendi üzerine bükülmesi, kan akışının kesilmesi ve ileusa neden olması durumunda ortaya çıkar.
* Dışkı sıkışması:Bu, sert, kuru dışkı kolonda sıkışıp dışkı akışını tıkadığında meydana gelir.
* Nörojenik ileus: Bu, bağırsakların hareketini kontrol eden sinirler hasar gördüğünde ortaya çıkar. Nörojenik ileusun nedenleri şunlardır:
* Diyabet:Diyabet, bağırsakları kontrol eden sinirlere zarar vererek ileusa neden olabilir.
* Parkinson hastalığı:Parkinson hastalığı, bağırsakları kontrol eden sinirlere de zarar verebilen dejeneratif bir beyin bozukluğudur.
* Multipl skleroz:Multipl skleroz, bağırsakları kontrol eden sinirler de dahil olmak üzere beyin ve omurilikteki sinirleri etkileyebilen kronik bir otoimmün hastalıktır.
* İnflamatuar ileus: Bu, bağırsaklar iltihaplandığında ortaya çıkar. İnflamatuar ileusun nedenleri şunlardır:
* Crohn hastalığı:Crohn hastalığı, bağırsaklar da dahil olmak üzere gastrointestinal sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilen kronik inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır.
* Ülseratif kolit:Ülseratif kolit, kolon ve rektumu etkileyen kronik inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır.
* Divertikülit:Divertikülit, kolonda küçük keselerin oluşup iltihaplandığı bir durumdur.
* Elektrolit dengesizlikleri: Düşük potasyum veya kalsiyum seviyeleri gibi elektrolit dengesizlikleri de ileusa neden olabilir.
* İlaçlar: Opioidler, antasitler ve antikolinerjikler gibi bazı ilaçlar yan etki olarak ileusa neden olabilir.
* Diğer tıbbi durumlar: Sepsis, dehidrasyon ve kanser gibi diğer tıbbi durumlar da ileusa neden olabilir.