|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | nörolojik Bozukluklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kan testleri parkinson hastalığını belirleyebilir mi?

Şu anda Parkinson hastalığını kesin olarak teşhis edebilecek spesifik bir kan testi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Parkinson hastalığının teşhisini öngörmede veya desteklemede yardımcı olabilecek potansiyel kan bazlı biyobelirteçleri belirlemeye yönelik araştırmalar devam etmektedir. İşte araştırılan bazı umut verici kan bazlı biyobelirteçler:

a-Sinüklein: Alfa-sinüklein, Parkinson hastalığı olan bireylerin beyinlerinde bulunan karakteristik protein birikintileri olan Lewy cisimciklerini toplayıp oluşturduğu bilinen bir proteindir. Araştırmacılar, Parkinson hastalığı için potansiyel teşhis belirteçleri olarak kandaki alfa-sinüklein düzeylerini ve modifikasyonlarını araştırıyorlar.

Tau: Tau, Parkinson hastalığı olan bireylerin beyinlerinde de bulunan nörofibriler yumakların oluşumunda rol oynayan başka bir proteindir. Çalışmalar, Parkinson hastalığı için tanısal bir biyobelirteç olarak kandaki tau seviyelerini ölçmenin potansiyelini araştırdı.

Nörofilament hafif zinciri (NfL): NfL, nöronların aksonlarında bulunan bir proteindir. Beyin omurilik sıvısındaki (BOS) artan NfL seviyeleri, Parkinson hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli nörolojik durumlardaki nörodejenerasyonla ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılar kandaki NfL düzeylerinin benzer bilgiler sağlayıp sağlayamayacağını ve potansiyel bir biyobelirteç olarak hizmet edip edemeyeceğini araştırıyorlar.

İnflamatuar belirteçler: Parkinson hastalığı beyindeki kronik inflamasyonla karakterizedir. Çalışmalar, Parkinson hastalığı için potansiyel biyobelirteçler olarak C-reaktif protein (CRP), interlökin-6 (IL-6) ve tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-a) gibi kandaki inflamatuar belirteçlerin rolünü araştırdı.

Genetik belirteçler: Genetik çalışmalar, Parkinson hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkili çeşitli genetik varyasyonları tespit etmiştir. Araştırmacılar, Parkinson hastalığının teşhisini tahmin etmek veya desteklemek için bu genetik belirteçleri kan testlerinde kullanma olasılığını araştırıyorlar.

Bu kan bazlı biyobelirteçler umut verici olsa da, bunların hâlâ araştırma aşamasında olduğunu ve klinik faydalarının büyük ölçekli çalışmalarda daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini belirtmek önemlidir. Şu anda, Parkinson hastalığının tanısı öncelikle kişinin semptomları, tıbbi geçmişi ve nörolojik muayenesini içeren ayrıntılı bir klinik değerlendirmenin yanı sıra manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve fonksiyonel beyin taramaları gibi ek görüntüleme tekniklerine dayanmaktadır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır