1. Görsel Gerilim: Keratokonus, korneanın ilerleyici incelmesine ve şişmesine neden olarak görmenin bozulmasına ve bulanık görüntülere yol açar. Sürekli odaklanma ve görme bozukluğunu telafi etme çabası gözleri yorabilir ve bu da baş ağrısına neden olabilir.
2. Işığa Karşı Artan Hassasiyet: Keratokonuslu bireylerde sıklıkla ışığa karşı artan hassasiyet (fotofobi) görülür. Bu hassasiyet, halihazırda migrene yatkın olanlarda migreni tetikleyebilir.
3. Kornea Sinir Uçlarındaki Değişiklikler: Kornea sinir uçları açısından zengindir ve keratokonusla ilişkili kornea şekli ve yapısındaki değişiklikler bu sinirleri etkileyerek baş ağrısına ve migrene yol açabilir.
4. İlişkili Koşullar: Keratokonus bazen alerji, kuru göz sendromu ve atopik dermatit gibi diğer durumlarla da ilişkilendirilir. Bu koşullar aynı zamanda baş ağrısına neden olabilir veya katkıda bulunabilir.
Keratokonuslu herkesin migren veya baş ağrısı yaşamadığını unutmamak önemlidir. Ancak her iki duruma da sahip olan bireyler, uygun yönetim stratejilerini belirlemek için göz doktorları ve baş ağrısı uzmanıyla bağlantıyı tartışmalıdır. Keratokonus tedavisi ve altta yatan faktörlerin ele alınması, baş ağrısı veya migren sıklığının ve şiddetinin azaltılmasına yardımcı olabilir.