|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | migren
Sağlığı ve Hastalıkları

Migren vücudun bir tarafında karıncalanmaya neden oluyor mu ve eğer öyleyse neden?

Migrenler bazen vücudun bir tarafında uyuşukluk ve karıncalanma hissine yol açabilir; bu, hemiparestezi olarak bilinen bir olgudur. Bu, migrenin karmaşık patofizyolojisi ve çeşitli nörolojik yolakların katılımı nedeniyle ortaya çıkar. Migrenlerin uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olmasının birkaç nedeni:

1. Kortikal Yayılan Depresyon (CSD):

CSD, migren atağı sırasında serebral kortekse yayılan bir elektriksel depolarizasyon dalgasıdır. Bu dalga yayıldıkça, somatosensoriyel korteks de dahil olmak üzere duyusal algıdan sorumlu beyin bölgelerinin işlevini geçici olarak etkileyebilir. Bu bozulma vücudun karşı tarafında (baş ağrısının karşı tarafında) uyuşukluk ve karıncalanma hissine neden olabilir.

2. Trigeminovasküler Sistem Aktivasyonu:

Migrenler, trigeminal sinir (yüzdeki önemli bir duyu siniri) ve ilgili kan damarlarından oluşan trigeminovasküler sistemin aktivasyonunu içerir. Bu sistem aktive edildiğinde kalsitonin geni ile ilişkili peptid (CGRP) gibi vazodilatasyona ve inflamasyona neden olabilen inflamatuar maddelerin salınmasına yol açabilir. Bu inflamatuar yanıt, yakındaki sinir yapılarının işlevini etkileyebilir ve uyuşukluk ve karıncalanma hissine katkıda bulunabilir.

3. beyin sapı Katılımı:

Bazı migrenler, duyusal işlemler de dahil olmak üzere çeşitli işlevlerden sorumlu olan, beynin kritik bir bölgesi olan beyin sapını kapsayabilir. Migrende beyin sapı tutulumu, duyusal bilgiyi beyne taşıyan ve beyne götüren çıkan ve inen yollarda fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Bu bozulma, vücudun etkilenen tarafında uyuşma ve karıncalanma hissi olarak kendini gösterebilir.

4. Oksipital korteks:

Beynin arkasında yer alan oksipital korteks görsel bilginin işlenmesinden sorumludur. Bazı durumlarda migren, oksipital korteksi etkileyerek parıldayan skotomlar (parlak ışıklar veya zikzak çizgiler) gibi görsel rahatsızlıklara yol açabilir. Bu fenomen oksipital migren olarak bilinir ve bazen vücudun bir tarafında, özellikle de yüzde veya elde uyuşma ve karıncalanma hissi eşlik edebilir.

Tüm migrenlerin uyuşukluk veya karıncalanma hissine yol açmadığını unutmamak önemlidir. Bu semptomlar daha yaygın olarak hemiplejik migren veya baziler migren gibi daha kapsamlı nörolojik tutulumu içeren belirli migren varyantlarıyla ilişkilidir. Migren sırasında sürekli veya şiddetli uyuşukluk veya karıncalanma yaşıyorsanız, uygun değerlendirme ve yönetim için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com