Botoks (onabotulinumtoxinA), sinir uçlarında asetilkolin adı verilen kimyasal habercinin salınmasını bloke ederek çalışan bir nörotoksindir. Bu, kas aktivitesinin ve sinir iletiminin azalmasına yol açarak ağrı ve iltihaplanmanın azalmasına neden olabilir.
Kronik migren için botoks enjeksiyonları tipik olarak baş ve boyun kaslarına 31 enjeksiyonluk bir seri halinde uygulanır. Enjeksiyonlar genellikle 12 haftada bir yapılır ve gerektiğinde tekrarlanabilir.
Botoks enjeksiyonlarının kronik migreni hafifletmeye yardımcı olduğu kesin mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak Botox'un migreni tetikleyen sinyalleri bloke ederek, baş ve boyundaki ağrı reseptörlerinin hassasiyetini azaltarak ve inflamatuar maddelerin salınımını engelleyerek çalışabileceği düşünülmektedir.
Klinik çalışmalar, Botoks enjeksiyonlarının kronik migren baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir. Bir çalışmada, Botoks enjeksiyonu yapılan kişilerin baş ağrısı günlerinde %50 oranında veya daha fazla bir azalma yaşadıkları görülmüştür.
Ayrıca Botoks enjeksiyonlarının gerilim tipi baş ağrıları ve servikojenik baş ağrıları gibi diğer baş ağrısı türlerini hafifletmede daha az etkili olduğu da bulunmuştur.
Botoks enjeksiyonlarının kronik migrene çare olmadığını ve herkes için uygun olmayabileceğini unutmamak gerekir. Bazı kişiler Botoks enjeksiyonlarından dolayı boyun ağrısı, kas zayıflığı, baş ağrısı ve enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi yan etkiler yaşayabilir.