|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kasların kısalmasına ve kemiklerin hareket etmesine ne sebep olur?

Kas kasılması nedeniyle kaslar kısalır ve kemikler hareket eder. Bir kas kasıldığında, daha sonra kemiklere bağlanan tendonları çeken bir kuvvet üretir. Bu kuvvet kemiklerin hareket etmesine neden olur ve bu da eklem hareketine neden olur. Kasların kasılması ve gevşemesi, kaslara sinyaller göndererek onlara ne zaman kasılıp gevşeyeceklerini söyleyen sinir sistemi tarafından kontrol edilir.

Kas kasılması süreci, kas lifleri içindeki çeşitli proteinlerin etkileşimini içerir. Bir sinir uyarısı kasa ulaştığında, kasın kalsiyum için dahili depolama alanı olan sarkoplazmik retikulumdan kalsiyum iyonlarının salınmasına neden olur. Bu kalsiyum iyonları, aktin filamentleri üzerindeki miyozin bağlanma bölgelerine erişimi kontrol eden troponin ve tropomiyozin adı verilen spesifik proteinlere bağlanır.

Kalsiyum iyonlarının troponin ve tropomiyozine bağlanması, aktin filamentinde konformasyonel bir değişikliği tetikleyerek miyozin bağlanma bölgelerini açığa çıkarır. Miyozin proteininin bir parçası olan miyozin başları daha sonra aktin filamentleri üzerindeki bu açıkta kalan bölgelere bağlanarak çapraz köprüler oluşturur. Bu çapraz köprüler, miyozin başının eğilmesini ve aktin filamentinin kas kasılmasının temel birimi olan sarkomerin merkezine doğru çekilmesini içeren, güç vuruşu olarak bilinen bir mekanizma aracılığıyla kuvvet üretir.

Bu çapraz köprülerin tekrar tekrar oluşması ve kırılması, aktin ve miyozin filamentlerinin birbirlerinden kaymasıyla birlikte kas liflerinin kısalmasına neden olur ve sonuçta kemik hareketine yol açan kuvvet üretilir. Kasın gevşemesi, sinir uyarısı durduğunda meydana gelir; kalsiyum iyonu konsantrasyonunda bir azalmaya yol açar, bu da miyozin başlarının aktin filamentlerinden ayrılmasına neden olur ve kasın dinlenme uzunluğuna dönmesine izin verir.

Özetle kas kasılması, kalsiyum iyonları, troponin, tropomiyozin, aktin ve miyozin proteinlerinin etkileşimini içerir, bu da çapraz köprülerin oluşmasına ve filamentlerin birbirlerinden kaymasına yol açar. Bu süreç, kas liflerini kısaltan ve kemiklerin hareket etmesine neden olan ve çeşitli vücut hareketlerini mümkün kılan bir kuvvet üretir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır