1. Destek ve Yapı :Kemikler vücuda yapısal destek ve şekil sağlar. Vücudu dik tutan ve beyin, kalp, akciğer gibi hayati organları koruyan çerçeveyi oluştururlar.
2. Koruma: Kemikler hassas organların etrafında koruyucu bir bariyer oluşturarak onları fiziksel hasarlardan korur. Örneğin kafatası beyni korur, göğüs kafesi ise kalbi ve akciğerleri kaplar.
3. Hareket ve Hareket :Kemikler hareket ve hareketi sağlamak için kaslarla birlikte çalışır. Kaslar kemiklere tutunur ve iskelet sistemini hareket ettirmek için kasılır. Bu, yürüme, koşma ve nesneleri kaldırma gibi çok çeşitli fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmemize olanak tanır.
4. Minerallerin Depolanması :Kemikler başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere minerallerin deposu olarak görev yapar. Bu mineralleri depolarlar ve gerektiğinde kan dolaşımına salınımlarını düzenleyerek vücutta uygun mineral dengesini korurlar.
5. Kan Hücresi Üretimi :Belirli kemiklerin içi boş boşluklarında bulunan kemik iliği, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin üretilmesinden sorumludur. Bu hücreler sırasıyla oksijen taşınmasında, bağışıklıkta ve kanın pıhtılaşmasında hayati roller oynar.
6. Yağ Depolama :Bazı kemiklerin içinde bulunan sarı kemik iliği, yağ hücrelerinde trigliseritleri depolar. Bu yağ depoları vücut için enerji rezervi görevi görür ve izolasyon sağlar.
7. Asit-Baz Dengesi :Kemikler, metabolik süreçler sırasında üretilen asitleri nötralize etmek için alkali maddeler salgılayarak vücudun asit-baz dengesinin korunmasına katkıda bulunur.
8. Endokrin Düzenlemesi :Kemikler aynı zamanda glikoz metabolizmasında ve genel enerji dengesinde rol oynayan osteokalsin gibi hormonların üretimi ve salınımı yoluyla endokrin düzenlemesinde de rol oynar.
Genel olarak kemikler, destek, koruma, mineral depolama, kan hücresi üretimi ve harekete katılım, mineral homeostazisi ve endokrin fonksiyonu sağlayan insan iskelet sisteminin temel bileşenleridir.