1. Yüzeysel damarlar:Bu damarlar derinin hemen altında bulunur. Genellikle görünürdürler ve kolaylıkla hissedilebilirler. Yüzeysel damarlar bacaklarda ve kollarda yaygındır.
2. Derin damarlar:Bu damarlar vücudun daha derinlerinde, genellikle kemiklerin yakınında bulunur. Görünmez veya kolayca hissedilmezler. Derin damarlar bacaklarda, kollarda ve karın bölgesinde yaygındır.
3. Perforan damarlar:Bu damarlar yüzeysel damarları derin damarlara bağlar. Vücudun her yerinde bulunurlar ancak en çok bacaklarda ve kollarda görülürler.
Her damar tipinin farklı bir işlevi vardır. Yüzeysel damarlar kanı doku ve organlardan derin damarlara taşır. Derin damarlar kanı ekstremitelerden kalbe taşır. Delici damarlar kanın yüzeysel ve derin damarlar arasında dolaşmasına yardımcı olur.
Damarlar uygun kan dolaşımını sağlamak için önemlidir. Damarlar hasar gördüğünde veya hastalandığında aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir:
* Varisli damarlar:Bunlar ağrılı ve çirkin olabilen şişmiş, bükülmüş damarlardır.
* Derin ven trombozu (DVT):Bu, derin bir damarda kan pıhtısının oluştuğu bir durumdur. Kan pıhtısı serbest kalıp akciğerlere giderse DVT tehlikeli olabilir.
* Pulmoner emboli (PE):Bu, bir kan pıhtısının akciğerlere gitmesi durumudur. PE ölümcül olabilir.
Ağrı, şişlik veya renk değişikliği gibi herhangi bir damar hastalığı belirtisi varsa hemen bir doktora başvurmalısınız.