|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kanama
Sağlığı ve Hastalıkları

Hematopoietik sistem nedir?

Hemapoietik sistem kan oluşturan sistem olarak da adlandırılır kan üreten organ sistemidir. Hematopoez Kan hücresi bileşenlerinin üretim süreci olan kemik iliğinde gerçekleşir .

Hematopoietik sistem insan vücudundaki en karmaşık sistemlerden biridir. Kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri üretir ve yok eder. Kırmızı kan hücreleri hücrelere oksijen ve besin taşır, beyaz kan hücreleri vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur ve trombositler kanamanın durdurulmasına yardımcı olur.

Kemik iliği, kemiklerin içi boş merkezlerini dolduran yumuşak bir dokudur. Kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşen hücreler olan hematopoietik kök hücreleri içerir.

Kök hücreler vücutta herhangi bir hücre tipine dönüşebilen özelleşmemiş hücrelerdir. Hematopoietik kök hücreler kemik iliğinde ve göbek kordonunda bulunur yeni doğanlardan.

Vücudun daha fazla kan hücresine ihtiyacı olduğunda hematopoietik kök hücreler bölünür ve progenitör hücrelere dönüşür. . Progenitör hücreler kök hücrelere göre daha az uzmanlaşmıştır ancak yine de farklı türde kan hücrelerine dönüşme yeteneğine sahiptirler.

Progenitör hücreler, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri veya trombositler haline gelinceye kadar bölünmeye ve olgunlaşmaya devam eder. Kırmızı kan hücreleri en bol bulunan kan hücresi türüdür. hemoglobin adı verilen bir protein içerirler Hücrelere oksijen ve besin taşır.

Beyaz kan hücreleri kırmızı kan hücrelerine göre daha az miktarda bulunur. Vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olurlar. Her biri belirli bir işleve sahip çeşitli beyaz kan hücresi türleri vardır.

Plateletler kanamayı durdurmaya yardımcı olan küçük, renksiz hücrelerdir. Hasar görmüş kan damarlarını tıkayan tıkaçlar oluşturmak üzere bir araya toplanırlar.

Hematopoietik sistem sağlığı ve refahı korumak için kritik bir sistemdir. Vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu kan hücrelerini üretir.

Hematopoietik sisteme daha ayrıntılı bir bakış:

* Kemik iliği: Kemik iliği hematopoietik sistemin ana organıdır. Kemiklerin içi boş merkezlerini dolduran yumuşak bir dokudur. Kemik iliği, kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlere dönüşen hücreler olan hematopoietik kök hücreleri içerir.

* Dalak: Dalak, karnın sol tarafında yer alan yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak kanın filtrelenmesine ve eski kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olur.

* Timüs bezi: Timus bezi göğsün üst kısmında yer alan küçük bir organdır. Timus bezi bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin olgunlaşmasına yardımcı olur.

* Lenf düğümleri: Lenf düğümleri vücudun her yerinde bulunan küçük, fasulye şeklinde organlardır. Lenf düğümleri kanın filtrelenmesine ve zararlı maddelerin yok edilmesine yardımcı olur.

Hematopoietik sistem kan hücrelerini üretmek ve yok etmek için birlikte çalışır. Kemik iliği, progenitör hücrelere dönüşen kök hücreleri üretir. Progenitör hücreler, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri veya trombositler haline gelinceye kadar bölünmeye ve olgunlaşmaya devam eder. Dalak, timus bezi ve lenf düğümleri kanın filtrelenmesine ve eski veya hasar görmüş kan hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]