Şişlik (Hemoliz)
Kırmızı kan hücreleri hipotonik bir çözeltiye (hücrenin iç kısmına kıyasla daha düşük çözünen madde konsantrasyonuna sahip bir çözelti) yerleştirilirse, hücre içindeki daha yüksek ozmotik basınç nedeniyle su hücrenin içine doğru hareket eder. Su içeri girdikçe hücre şişer ve sonunda hemoliz adı verilen bir süreçte patlayabilir. .
Küçültme (Yaratılış)
Öte yandan, kırmızı kan hücreleri hipertonik bir çözeltiye (hücrenin iç kısmına kıyasla daha yüksek çözünen madde konsantrasyonuna sahip bir çözelti) yerleştirildiğinde, hücre dışındaki daha yüksek ozmotik basınç nedeniyle su hücrenin dışına doğru hareket eder. Bu su kaybı hücrenin büzülmesine neden olur ve bu da kırışık veya buruşuk bir görünüme yol açar.
Kırmızı kan hücresinin şekli ve boyutundaki bu değişiklikler işlevlerini etkileyebilir. Hemoliz, kırmızı kan hücrelerinin erken tahribatına neden olabilir ve anemiye yol açabilir. Krenasyon, tersine çevrilebilir bir süreç olsa da, kırmızı kan hücrelerinin deforme olabilirliğini değiştirebilir, dar kılcal damarlardan geçme ve dokulara verimli bir şekilde oksijen verme yeteneklerini etkileyebilir.
Kan dolaşımında uygun ozmotik dengenin korunması, kırmızı kan hücrelerinin bütünlüğünü ve işlevselliğini korumak için çok önemlidir.