1. Elektrokardiyogram (EKG):
- EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden, invazif olmayan bir testtir. Düzensiz kalp atışlarını tespit edip kalp atış hızını ve ritmini belirleyebiliyor.
- Göğüs, kol ve bacaklara takılan elektrotlar kullanılarak standart bir EKG gerçekleştirilir. 12 derivasyonlu EKG, kalbin elektriksel aktivitesinin daha ayrıntılı bir şekilde kaydedilmesini sağlar.
- Bir EKG kısa süreli AFib ataklarını yakalayabilir ancak test sırasında aritmi mevcut değilse tespit edilemeyebilir.
2. Holter Monitörü:
- Holter monitörü, genellikle 24 saat veya daha uzun süre, daha uzun bir süre boyunca takılan taşınabilir bir EKG cihazıdır. Normal günlük aktiviteler sırasında kalbin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydeder.
- Holter izleme, standart bir EKG sırasında yakalanamayan aralıklı veya paroksismal AFib epizodlarının tespit edilmesinde faydalıdır.
3. Etkinlik Kaydedici:
- Olay kaydedici, kalbin ritmini Holter monitöründen daha uzun bir süre boyunca (genellikle birkaç hafta veya aya kadar) kaydetmek için kullanılabilen küçük, taşınabilir bir cihazdır.
- Genellikle ara sıra çarpıntı veya baş dönmesi gibi nadir kalp ritmi semptomları yaşayan kişiler için kullanılır. Semptomlar ortaya çıktığında kişi, bölümü kaydetmek için cihazı etkinleştirebilir.
4. Ekokardiyogram (Eko):
- Ekokardiyogram, kalbin görüntülerini oluşturmak için ultrason dalgalarını kullanır. Kalp odalarının boyutu ve işlevi, kapakçık işlevi ve kan akış düzenleri de dahil olmak üzere kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmeye yardımcı olabilir.
- Eko, AFib ile ilişkili kapak anormallikleri, kalp büyümesi veya kan pıhtıları gibi altta yatan koşulların belirlenmesine yardımcı olabilir.
5. Kan Testleri:
- Tiroid sorunları veya elektrolit dengesizlikleri gibi AFib'e katkıda bulunabilecek koşulları kontrol etmek için tiroid fonksiyon testleri ve elektrolit panelleri gibi belirli kan testleri yapılabilir.
- Kan testleri aynı zamanda belirli hormonların yüksek seviyeleri veya inflamatuar belirteçler gibi AFib geliştirme riskinin artmasıyla ilişkili belirteçleri de tespit edebilir.
6. Transözofageal Ekokardiyogram (TEE):
- TEE, kalbin arkasında bulunan yemek borusuna küçük bir ultrason probunun yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen özel bir ekokardiyogram şeklidir. AFib'in sıklıkla kaynaklandığı sol atriyum da dahil olmak üzere kalp yapılarının ayrıntılı görüntülerini sağlar.
- TEE özellikle atriyal trombüs (kan pıhtısı) şüphesi olan hastaların, AFib için ablasyon tedavisi gibi belirli prosedürlere girmeden önce değerlendirilmesinde faydalıdır.
Bireysel semptomlara ve risk faktörlerine göre en uygun test yöntemini belirlemek için kardiyolog gibi bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. AFib'i teşhis etmek veya dışlamak için gerekli testleri önerecek ve daha ileri tedavi kararlarına rehberlik edeceklerdir.