- Genetik bozukluklar:Amniyosentez, fetal hücrelerdeki kromozomları analiz ederek Down sendromu ve kistik fibroz gibi genetik anormallikleri tespit edebilir.
- Nöral tüp defektleri:Amniyosentez, amniyotik sıvıdaki alfa-fetoprotein (AFP) seviyelerini ölçerek spina bifida gibi nöral tüp defektlerini tespit edebilir. Yüksek AFP seviyeleri nöral tüp defektini gösterebilir.
- Cinsiyet belirleme:Amniyosentez, fetal hücreleri Y kromozomunun varlığı veya yokluğu açısından analiz ederek doğmamış çocuğun cinsiyetini belirlemek için kullanılabilir.
Amniyosentez nispeten güvenli bir işlemdir ancak küçük bir düşük yapma riski vardır (%1'den az). Genellikle hamileliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılır.
Amniyosentez bazı ülkelerde doğmamış çocuğun cinsiyetinin belirlenmesi için kullanılırken, Hindistan'da yasaklanmıştır. Yasak, kadın fetisidini önlemek için 1994 yılında Gebelik Öncesi ve Doğum Öncesi Teşhis Teknikleri (PCPNDT) Yasası uyarınca getirildi. Kadın fetisidi, erkek çocuk tercihi nedeniyle kız fetüsün kürtajla alınması uygulamasıdır. PCPNDT Yasası, kadınları cinsiyete dayalı kürtajlardan korumak ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için çıkarıldı.