İki ana üreme türü vardır:cinsel ve aseksüel.
* Cinsel üreme Özel üreme hücreleri olan iki gametin birleşmesini içerir. Gametler, haploid hücrelerin (ana hücre olarak kromozom sayısının yarısı kadar olan hücreler) üretilmesiyle sonuçlanan bir tür hücre bölünmesi olan mayoz bölünmeyle üretilir. Gametler birleştiğinde döllenmiş bir yumurta oluştururlar ve bu yumurta yeni bir organizmaya dönüşür.
* Eşeysiz üreme Gametlerin birleşmesini içermez. Bunun yerine, tek bir ebeveyn organizma tarafından yeni bir organizma üretilir. Bu, tomurcuklanma, parçalanma veya partenogenez (döllenmemiş bir yumurtadan bir embriyonun gelişimi) yoluyla meydana gelebilir.
Bir organizmanın kullandığı üreme türü, onun evrimsel geçmişi, çevresi ve üreme uygunluğu gibi bir dizi faktöre bağlıdır.
En yaygın üreme organizmalarından bazıları şunlardır:
* Bitkiler
* Hayvanlar
* Mantarlar
* Protistler
* Bakteriler
Bu organizma gruplarının her birinin kendine özgü üreme stratejileri vardır. Örneğin bitkiler genellikle eşeyli üreme yoluyla çoğalırken, hayvanlar genellikle eşeysiz üreme yoluyla çoğalırlar. Ancak bu kuralların bazı istisnaları vardır. Örneğin bazı bitkiler eşeysiz olarak da üreyebiliyor, bazı hayvanlar da eşeyli olarak üreyebiliyor.
Canlılar dünyasındaki üreme stratejilerinin çeşitliliği, Dünya üzerindeki yaşamın şaşırtıcı çeşitliliğinin bir kanıtıdır.