1. Besin Değişimi :Plasenta, anne ve fetüsün dolaşım sistemleri arasında bir bariyer görevi görerek temel besinlerin ve atık ürünlerin değişimine olanak tanır. Annenin kanındaki oksijen ve besinler plasentadan fetüsün kan dolaşımına yayılırken, fetüsün karbondioksiti ve atık ürünleri de annenin dolaşımına geri yayılır.
2. Hormon Üretimi :Plasenta, hamileliği sürdürmek ve vücudu doğuma hazırlamak için çok önemli olan çeşitli hormonlar üretir. Bu hormonlar şunları içerir:
- İnsan koryonik gonadotropini (hCG) :hCG, yumurtlama sırasında yumurtalık üzerinde oluşan ve progesteron üreten küçük bir bez olan korpus luteumun korunmasından sorumludur. Progesteron uterus astarını korumak ve erken hamileliği desteklemek için gereklidir.
- Östrojen :Östrojen, doğuma hazırlık aşamasında rahim, göğüsler ve diğer üreme organlarının büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunur.
- Progesteron :Progesteron rahim kaslarını gevşetir ve erken kasılmaları önler. Ayrıca rahim zarının korunmasına ve fetüsün büyümesinin desteklenmesine yardımcı olur.