Tip 2 diyabet: Obezite, tip 2 diyabet geliştirme riskinin artmasıyla güçlü bir şekilde ilişkilidir. Aşırı kilo, vücut hücrelerinin insüline etkili bir şekilde yanıt vermediği bir durum olan insülin direncine yol açar. Bu, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir ve uygun şekilde yönetilmezse sonunda tip 2 diyabete yol açabilir.
Bazı kanser türleri: Obezite, meme kanseri, kolorektal kanser, endometriyal kanser ve böbrek kanseri dahil olmak üzere belirli kanser türlerinin artan riskiyle ilişkilendirilmiştir. Kesin mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır ancak obeziteyle ilişkili inflamasyonun, hormonal faktörlerin ve insülin direncinin kanser gelişiminde rol oynayabileceğine inanılmaktadır.
İnme: Obezite felç riskini yüzde 50 artırıyor. Bunun nedeni obezitenin felç için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyona neden olabilmesidir. Obezite aynı zamanda kan damarlarına da zarar vererek onların pıhtılaşma ve felce neden olma olasılığını artırır.
Osteoartrit: Obezite, eklemlerde ağrıya, şişmeye ve sertliğe neden olan dejeneratif bir eklem hastalığı olan osteoartrit riskini artırır. Bunun nedeni obezitenin eklemlere, özellikle de dizlere, kalçalara ve omurgaya ekstra baskı oluşturmasıdır.
Uyku apnesi: Obezite, kişinin uyku sırasında kısa süre nefes almayı bıraktığı bir durum olan uyku apnesi riskini artırır. Bunun nedeni, obezitenin üst solunum yolunun tıkanmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırmasıdır.
Depresyon: Obezite depresyon için bir risk faktörüdür ve depresyon da obeziteye yol açabilir. Bunun nedeni, stres ve kaygının insanların aşırı yemesine neden olabilmesi ve obezitenin düşük özgüvene ve izolasyon duygularına yol açabilmesidir.
Bunlar obeziteyle ilişkili sağlık durumlarından sadece birkaçıdır. Obeziteye bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini yönetmek ve azaltmak için bireyler dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam tarzı uygulamaları yoluyla sağlıklı bir kiloya ulaşmaya çalışmalıdır.