|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hormon Sorunlar
Sağlığı ve Hastalıkları

Her ay ağır dönemler geçirmek ne anlama gelebilir?

Ağır adet kanaması Menoraji olarak da bilinen menoraji, yedi günden fazla süren veya dönem başına 80 mililitreden fazla kan kaybına neden olan kanama olarak tanımlanır.

Nedenler

Ağır adet kanamasının yaygın nedenleri şunlardır:

* Hormonal dengesizlikler: Adet döngüsünü kontrol eden östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengesizlikler rahim zarının kalınlaşmasına ve daha ağır kanamaya neden olabilir.

* Rahim miyomları: Rahimdeki bu kanserli olmayan büyümeler, duvarların kalınlaşmasına ve düzensizleşmesine neden olarak daha fazla kanamaya neden olabilir.

* Adenomyoz: Bu durum normalde rahmin içini kaplayan dokunun rahim kasına doğru büyüyerek daha ağır kanamaya yol açması sonucu ortaya çıkar.

* Endometriozis: Bu durum, normalde rahmin içini kaplayan doku rahmin dışına doğru büyüyerek daha ağır kanamaya yol açtığında ortaya çıkar.

* Yumurtalık kistleri: Yumurtalıklarda bulunan bu sıvı dolu keseler adet döngüsünü bozabilir ve daha ağır kanamalara neden olabilir.

* Gebelik komplikasyonları: Düşük veya dış gebelik gibi bazı gebelik komplikasyonları daha ağır kanamaya neden olabilir.

* Kanama bozuklukları: Von Willebrand hastalığı gibi bazı kan pıhtılaşma bozuklukları daha ağır kanamaya neden olabilir.

* İlaçlar: Antikoagülanlar (kan sulandırıcılar) ve bazı hormonal tedaviler gibi bazı ilaçlar daha ağır kanamaya neden olabilir.

* Diğer tıbbi durumlar: Tiroid bozuklukları, diyabet ve obezite gibi bazı tıbbi durumlar daha ağır kanamaya neden olabilir.

Teşhis

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı soracaktır ve fizik muayene ve pelvik muayene yapabilir. Ayrıca aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını da isteyebilirler:

* Kan testleri: Bu testler anemiyi, tiroid bozukluklarını ve daha ağır kanamaya neden olabilecek diğer tıbbi durumları kontrol edebilir.

* Ultrason: Bu görüntüleme testi, rahim miyomlarını, yumurtalık kistlerini ve daha ağır kanamaya neden olabilecek diğer yapısal anormallikleri tanımlamaya yardımcı olabilir.

* Histeroskopi: Bu prosedür, uterusun içini anormallikler açısından incelemek için histeroskop adı verilen ince, ışıklı bir aletin uterusa yerleştirilmesini içerir.

* Endometrial biyopsi: Bu prosedür, anormallikler açısından incelemek için uterusun astarından küçük bir doku örneği almayı içerir.

Tedavi

Ağır adet kanamasının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:

* İlaçlar: Ağır kanamayı azaltmak için doğum kontrol hapları, yalnızca progestin içeren haplar ve steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ilaçlar kullanılabilir.

* Ameliyat: Daha ağır kanamaya neden olan rahim miyomlarını, yumurtalık kistlerini veya diğer yapısal anormallikleri çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

* Rahim ablasyonu: Bu prosedür kanamayı azaltmak için rahim zarının tahrip edilmesini içerir.

* Histerektomi: Bu prosedür rahmin alınmasını içerir ve genellikle yalnızca diğer tedaviler başarısız olduğunda son çare olarak kullanılır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır