- Hormonal dengesizlikler: Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar adet döneminizin zamanlamasını etkileyebilir. Örneğin, çok fazla stres altındaysanız vücudunuz, östrojen ve progesteron üretimini bozabilecek stres hormonu kortizolünü daha fazla üretebilir. Bu, geç veya erken adet görmeye yol açabilir.
- Yaşam tarzında değişiklikler: Diyetinizdeki veya egzersiz rutininizdeki değişiklikler gibi yaşam tarzınızdaki önemli değişiklikler de adetinizin zamanlamasını etkileyebilir. Örneğin, eğer yakın zamanda daha fazla egzersiz yapmaya başladıysanız, geç ya da erken adet dönemi yaşayabilirsiniz.
- İlaçlar: Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar da adetinizin zamanlamasını etkileyebilir. Örneğin doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, hapı almayı unutursanız, hap almaya başlarsanız veya bırakırsanız adetiniz gecikebilir veya erken olabilir.
- Tıbbi durumlar: Tiroid sorunları veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı tıbbi durumlar da adetinizin zamanlamasını etkileyebilir. Regl döneminizle ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Geç veya erken adet dönemi yaşıyorsanız, bunun yalnızca geçici bir sorun olabileceğini aklınızda tutmanız önemlidir. Ancak adetiniz sürekli olarak geç veya erken oluyorsa, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.