Ergenlikten önce hadım edilmenin hem erkeklerde hem de kadınlarda hormon seviyeleri üzerinde derin bir etkisi vardır.
Erkeklerde Kastrasyon, testislerin, kalın ses, sakal uzatma ve kas kütlesi artışı gibi erkek ikincil cinsel özelliklerinin gelişmesinden sorumlu olan testosteron üretmesini engeller. Kastrasyon ayrıca dihidrotestosteron (DHT) ve androstendion gibi diğer hormonların üretimini de azaltır.
Kadınlarda Kastrasyon, yumurtalıkların göğüsler ve adet döngüsü gibi ikincil kadın cinsel özelliklerinin gelişmesinden sorumlu olan östrojen ve progesteron üretmesini engeller. Kastrasyon ayrıca folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) gibi diğer hormonların üretimini de azaltır.
Kastrasyonun hormon düzeylerine etkisi, yapıldığı yaşa göre değişiklik gösterebilir. Ergenlik öncesi kastrasyon, ergenlik sonrası kastrasyona göre hormon seviyeleri üzerinde daha önemli bir etkiye sahiptir. Bunun nedeni testis ve yumurtalıkların ürettiği hormonların ikincil cinsel özelliklerin gelişiminde kritik rol oynamasıdır.
Kastrasyonun vücut üzerinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım başka etkileri de olabilir:
* Libidoda azalma
* Erektil disfonksiyon
* Kısırlık
* Osteoporoz
* Kas kaybı
* Kilo alımı
* Depresyon
Kastrasyonun ciddi bir tıbbi prosedür olduğunu ve yalnızca riskler ve faydalar dikkatli bir şekilde değerlendirildikten sonra dikkate alınması gerektiğini unutmamak önemlidir.