* Rahim veya vajinal enfeksiyon. Hem cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) hem de CYBE olmayanlar anormal akıntıya neden olabilir. Bel soğukluğu, herpes veya klamidyadan kaynaklanan bir enfeksiyon hemen ortaya çıkabilirken, mikoplazma ve üreaplasmadan kaynaklanan enfeksiyonların gelişmesi birkaç hafta sürebilir.
* Rahim polipi veya miyomlar. Polipler rahim duvarındaki küçük oluşumlardır, miyomlar ise rahim duvarının içinde büyür ve genellikle ağır kanama ve adet döngüsünün ortasında lekelenme ile bağlantılıdır.
* Rahim kanseri veya cinsel yolla bulaşan hastalık. Özellikle menopozda olduğunuzda düzensiz vajinal kanama rahim veya yumurtalık kanserinin bir göstergesi olabilir. Bir kadının üreme çağının erken dönemlerindeki kalıcı ağır kanamaları da rahim kanserine işaret edebilir.
* Polikistik Over Sendromu (PCOS). Yaygın bir hormonal durum olup kadınlarda androjen (erkeklik hormonu) düzeyinin yükselmesine neden olur. Sıklıkla düzensiz, uzun süreli ve ağır adet dönemlerine neden olur.
* Doğum Kontrolü. Özellikle doğum kontrol hapı, iğne, implant veya yama gibi hormonal bir yöntem ise, ilk 3 ila 6 ay boyunca adet düzeninizde değişikliklere neden olabilir.
* Ektopik gebelik. Bu çok ciddi bir durumdur ve şüpheleniyorsanız derhal sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.