1. HPG Ekseninin Aktivasyonu:
- HPG ekseni üreme sisteminin düzenlenmesinde görev alır.
- Ergenlik döneminde hipotalamus, hipofiz bezini folikül uyarıcı hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) üretmesi için uyaran gonadotropin salgılatıcı hormonu (GnRH) salgılar.
- FSH ve LH daha sonra gonadlara (kadınlarda yumurtalıklar ve erkeklerde testisler) gider ve kadınlarda östrojen ve progesteron, erkeklerde ise testosteron üretimini uyarır.
2. Hormonal Değişiklikler:
- Kadınlarda Östrojen: Östrojen, kadınlarda meme gelişimi ve kalçaların genişlemesi gibi ikincil cinsel özelliklerin gelişmesinden sorumludur. Ayrıca adet döngülerini de düzenler.
- Kadınlarda Progesteron: Progesteron östrojenle birlikte çalışarak rahmi hamileliğe hazırlar ve rahim iç yüzeyini korur.
- Erkeklerde Testosteron: Testosteron, sesin kalınlaşması, yüz ve vücut kıllarının büyümesi ve kas gelişimi gibi erkek ikincil cinsel özelliklerinin gelişmesinden sorumludur.
3. Fiziksel Değişiklikler:
- Büyüme Atılımı: Ergenlik döneminde büyüme hormonundaki artış, hem kız hem de erkek çocukların boylarının uzamasıyla birlikte hızlı bir büyüme atağına neden olur.
- Kasık Kılları, Koltuk Altı Kılları ve Yüz Tüyleri: Hem erkek hem de kız çocuklarında ilk önce kasık kılları görülür, bunu koltuk altı ve yüz kılları takip eder, ancak erkeklerde daha fazla görülür.
- Vücut Bileşimi: Erkekler kas kütlesi kazanma eğilimindeyken kızlar özellikle göğüslerde, uyluklarda ve kalçalarda daha fazla yağ biriktirme eğilimindedir.
- Sivilce: Hormonal değişiklikler cildin daha fazla yağ üretmesine neden olarak sivilce oluşumuna neden olabilir.
4. Psikolojik Değişiklikler:
- Beynin hızlı hormonal değişikliklere uyum sağlaması nedeniyle ergenlik döneminde duygusal dalgalanmalar ve ruh hali değişimleri sık görülür.
- Karşı cinse ilginin artması ve romantik duyguların gelişmesi normal gelişim sürecinin bir parçasıdır.
- Bedensel değişiklikler hakkında bilinçli olmak ve bağımsızlık arzusu ergenliğin yaygın psikolojik yönleridir.