|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hormon Sorunlar
Sağlığı ve Hastalıkları

Kızlar neden adet görür?

Adet dönemi olarak da bilinen bir kadının adet dönemi, aylık adet döngüsünün bir parçası olarak ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Rahim zarının vajina yoluyla dökülmesini içerir. Adet döngüsü, başta östrojen ve progesteron olmak üzere yumurtalıklar ve beyin tarafından üretilen hormonlar tarafından düzenlenir.

Kızların neden regl olduklarına dair basitleştirilmiş bir açıklama:

1. Adet Döngüsü :Adet döngüsü tipik olarak yaklaşık 28 gün sürer, ancak kişiden kişiye değişebilir. Dört aşamadan oluşur:foliküler aşama, yumurtlama, luteal aşama ve menstruasyon.

2. Folliküler Aşama :Bu aşamada yumurtalıklardan birinin içinde bir yumurta olgunlaşır. Yumurtalıklar tarafından üretilen östrojen seviyeleri, hamileliğe hazırlık olarak rahim iç yüzeyini (endometrium) artırır ve kalınlaştırır.

3. Yumurtlama :Adet döngüsünün 14. günü civarında (28 günlük bir döngü varsayılırsa) yumurtlama meydana gelir. Olgun yumurta, yumurtalıkların birinden fallop tüpüne bırakılır.

4. Luteal Aşama :Yumurtlamadan sonra korpus luteum (yumurtalıkta oluşan küçük bir bez) progesteron üretir, progesteron daha da kalınlaşır ve endometriyumu döllenmiş bir yumurtanın olası implantasyonu için hazırlar.

5. Adet :Hamilelik oluşmazsa progesteron ve östrojen seviyeleri azalarak endometriyumun parçalanıp dökülmesine neden olur. Endometriyumun ve kanın bu şekilde dökülmesi adetin başlamasına neden olur. Adet dönemi genellikle 3-7 gün sürer.

Adet döngüsünün stres, yaşam tarzı seçimleri, tıbbi durumlar ve hormonal dengesizlikler gibi çeşitli faktörlerden etkilenebileceğini unutmamak önemlidir.

Adet görmek kadının üreme döngüsünün doğal bir parçasıdır. Vücudun her ay potansiyel hamilelik için hazırlandığını gösterir. Bununla birlikte, bir kadının herhangi bir düzensiz adet dönemi veya endişesi varsa, değerlendirme ve rehberlik için bir sağlık uzmanına danışması tavsiye edilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]