|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hipotermi
Sağlığı ve Hastalıkları

Vücut sıcaklığı nedir?

Vücut ısısı insan vücudunun sıcaklığının veya soğukluğunun bir ölçüsüdür. Tipik olarak Celsius derecesi (°C) veya Fahrenheit derecesi (°F) cinsinden ölçülür.

Ortalama yetişkin vücut sıcaklığı 37°C (98,6°F) civarındadır. . Ancak bu kişiden kişiye ve gün içerisinde değişiklik gösterebilir. Örneğin vücut ısısı genellikle sabahları daha düşük, akşamları ise daha yüksektir. Ayrıca egzersiz, stres ve hastalık gibi faktörlerden de etkilenebilir.

Vücut ısısı beynin küçük bir kısmı olan hipotalamus tarafından düzenlenir. Hipotalamus, dış sıcaklık değişse bile vücut ısısını dar bir aralıkta tutmak için çalışır.

Vücut ısısı nasıl düzenlenir?

Vücut, sıcaklığını düzenlemek için aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar kullanır:

* Terleme :Vücut çok sıcak olduğunda ter üretir. Ter buharlaştıkça cildi serinletir.

* Vazodilatasyon :Vücut çok soğuk olduğunda derinin yakınındaki kan damarları genişler. Bu, cilde daha fazla sıcak kanın akmasını sağlar ve bu da vücut sıcaklığının yükselmesine yardımcı olur.

* Titriyor :Vücut çok üşüdüğünde aynı zamanda titrer. Bu istemsiz kas hareketi, vücut sıcaklığının artmasına yardımcı olan ısı üretir.

Farklı vücut sıcaklığı türleri nelerdir?

Üç ana vücut sıcaklığı türü vardır:

* Ağız sıcaklığı: Bu, ağız içinde ölçülen sıcaklıktır.

* Rektal sıcaklık: Bu rektumdan alınan sıcaklıktır.

* Koltuk altı sıcaklığı: Bu kol altından alınan ateştir.

Oral sıcaklık genellikle en uygun yöntemdir ancak rektal sıcaklıktan daha az doğru olabilir. Rektal sıcaklık en doğru yöntem olarak kabul edilir ancak bazı kişiler için rahatsız edici olabilir. Aksiller sıcaklık en az doğru yöntemdir ancak alınması en kolay yöntemdir.

Ateş nedir?

Ateş, vücut sıcaklığının normalden yüksek olmasıdır. Ateş genellikle bir enfeksiyonun belirtisidir ancak aynı zamanda dehidrasyon veya ilaçlar gibi diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.

Çoğu ateş zararlı değildir ve kendi kendine geçer. Ancak 40°C (104°F) ateşiniz varsa veya daha yüksekse derhal bir doktora görünmelisiniz.

Ateşin belirtileri nelerdir?

Yüksek ateşe ek olarak ateşin diğer semptomları şunları içerebilir:

* Üşüme

* Terleme

* Baş ağrısı

* Kas ağrıları

* Tükenmişlik

*İştah kaybı

Ateş nasıl tedavi edilir?

Ateşin tedavisi ateşin nedenine bağlıdır. Ateş bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik veya başka ilaçlar reçete edebilir. Doktor ayrıca reçetesiz ağrı kesiciler almak veya soğuk bir banyo veya kompres kullanmak gibi ateşi düşürmek için önlemler önerebilir.

Ateş konusunda ne zaman doktora görünmeliyim?

40°C (104°F) ateşiniz varsa bir doktora görünmelisiniz veya daha yüksekse veya üç günden fazla süren ateşiniz varsa. Ateşin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz de bir doktora görünmelisiniz:

* Şiddetli baş ağrısı

* Boyun tutulması

* Döküntü

* Nefes almada zorluk

* Göğüs ağrısı

* Karın ağrısı

* Kusma

* İshal

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır