1. Kuduz:Kuduz, rakunlar, kokarcalar, tilkiler ve yarasalar da dahil olmak üzere enfekte hayvanların tükürüğü yoluyla bulaşan ölümcül bir viral hastalıktır. Kuduz virüsü ölü dokuda birkaç gün hayatta kalabildiğinden, yollarda kuduzla enfekte olanların ölmesi, karkaslara müdahale edilmesi durumunda önemli bir risk oluşturabilir.
2. Leptospiroz:Enfekte hayvanların idrarı yoluyla bulaşan leptospiroz, ateşe, kas ağrısına, karaciğer ve böbrek hasarına neden olabilen bakteriyel bir hastalıktır. Enfekte hayvanların idrarı veya vücut sıvılarıyla kontamine olmuş yol ölümleri enfeksiyon kaynağı olabilir.
3. Tularemi:Tavşan nezlesi olarak da bilinen tularemi, enfekte hayvanlarla veya onların leşleriyle temas yoluyla bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Tavşan ve yaban tavşanı gibi hayvanların yolda öldürülmesi tularemi bakterisini taşıyabilir ve uygun önlemler alınmadan bunlarla temas eden insanlar için risk oluşturabilir.
4. Salmonella ve E. coli:Bu bakteriler, kontamine et veya yüzeylerle temas ettiğinde insanlarda gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Yolda öldürülen atıklar uygun şekilde bertaraf edilmezse yabani hayvanları ve diğer çöpçüleri çekebilir, bunlar da bu patojenleri diğer alanlara yayabilir ve potansiyel olarak gıda kaynaklarını kirletebilir.
5. Kronik Zayıflama Hastalığı (CWD):Öncelikle geyik, Kanada geyiği ve geyiği etkileyen CWD, ilerleyici nörolojik dejenerasyona neden olan bulaşıcı bir süngerimsi ensefalopatidir (TSE). İnsanları doğrudan enfekte ettiği bilinmese de CWD, kapalı veya çiftlik hayvanları için risk oluşturur ve potansiyel olarak yaban hayatı popülasyonlarının genel sağlığını etkileyebilir.
6. Kuş Gribi:Enfekte yabani kuşların yolda öldürülmesi, kuş gribi olarak da bilinen kuş gribinin yayılmasına katkıda bulunabilir. Enfekte olmuş karkaslarla veya bunların salgılarıyla temas, virüsü diğer kuşlara bulaştırabilir ve zaman zaman diğer hayvan türlerine ve hatta nadir durumlarda insanlara da bulaşabilir.
Yolda ölümleri dikkatli bir şekilde ele almak ve doğrudan teması en aza indirmek önemlidir. Eldiven ve maske gibi koruyucu giysiler giymek ve potansiyel olarak kontamine olmuş gıda kaynaklarının tüketiminden kaçınmak, yolda ölümle ilişkili hastalıkların bulaşmasını önlemek için çok önemlidir. Sağlık risklerini azaltmak ve hem insan hem de hayvan popülasyonlarını korumak için yolda ölenlerin derhal ortadan kaldırılması ve uygun şekilde imha edilmesi çok önemlidir.