- Seyahatle ilişkili hastalıklar: Tropikal veya gelişmekte olan ülkelere seyahat etmek parazit enfeksiyonlarına (örn. giardiasis, cryptosporidiosis) veya bakteriyel enfeksiyonlara (örn. E. coli, tifo ateşi) yol açabilir. Bunlar ishale, mide bulantısına, kusmaya ve ateşe neden olabilir.
- Gıda zehirlenmesi: Kirlenmiş yiyecekleri yemek, gıda zehirlenmesine neden olabilir ve bu da kusma ve ishale yol açabilir.
- İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD): IBD, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi, gastrointestinal sistemde iltihaplanma ve hasara neden olan durumları içerir. İshal, IBD'nin yaygın bir semptomudur.
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS): IBS, kramp, şişkinlik, ishal ve/veya kabızlığa neden olan, hasar veya hastalıktan kaynaklanmayan, gastrointestinal sistemin fonksiyonel bir bozukluğudur.
- Stres ve kaygı: Stres bazı bireylerde ishali tetikleyebilir, özellikle de uzun süreli veya yoğun bir stres söz konusu olduğunda.
Yardım edecek ilk adımlar:
- Bol miktarda su ve Pedialyte gibi elektrolit açısından zengin içecekler içerek vücudunun susuz kalmamasını sağlayın. Dehidrasyon semptomları kötüleştirebilir ve komplikasyonlara yol açabilir.
- Kafein, alkol, süt ürünleri ve baharatlı veya yağlı yiyeceklerden kaçının çünkü bunlar mide-bağırsak sistemini tahriş edebilir ve ishali şiddetlendirebilir.
- Muz, pirinç, ekmek ve kızarmış ekmek gibi yumuşak, sindirimi kolay yiyecekler yiyin.
- Yeterli dinlenin.
Belirtiler devam ederse tıbbi yardım alın.
Erkek arkadaşınızın belirtileri birkaç günden fazla sürerse veya aşağıdaki belirtiler ortaya çıkarsa:
- Şiddetli karın ağrısı
- Dışkıda kan
- 38,3°C/101°F'nin üzerinde ateş
- Dehidrasyon (ağız kuruluğu, baş dönmesi, idrara çıkmada azalma)
Tıbbi yardıma başvurmak önemlidir. Bu özellikle askeri eğitim görenler veya yakın zamanda tropikal/gelişmekte olan ülkelere seyahat edenler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için önemlidir.