1. Belirtiler: Sağlık uzmanı ateş, boğaz ağrısı, bezlerde şişme, yorgunluk, kas ağrıları, deri döküntüsü ve yaşıyor olabileceğiniz olağandışı belirtiler de dahil olmak üzere belirtilerinizi soracaktır.
2. Fizik Muayene: Doktor, özellikle boynun arkasındaki şişmiş lenf düğümleri ve ayrıca beyaz veya sarı lekelerle (eksüdalar) şişmiş bademcikler gibi mononükleoz belirtilerini araştırmak için fizik muayene yapacaktır.
3. Kan Testleri:
- Tek Nokta Testi: Bu, çoğu bulaşıcı mononükleoz vakasına neden olan Epstein-Barr virüsüne (EBV) karşı antikorları tespit edebilen hızlı bir testtir. Hızlı sonuç veren ve aktif bir enfeksiyonu gösterebilen basit bir kan testidir.
- Heterofil Antikor Testi: Bu test, EBV enfeksiyonuna yanıt olarak vücut tarafından üretilen heterofil antikorların varlığını kontrol eder. Monospot testi kadar spesifik olmasa da hızlı tanı da sağlayabilir.
- Tam Kan Sayımı (CBC): Bu test kan hücrelerinin ayrıntılı bir analizini sağlar. Mononükleozda, mikroskop altında normal lenfositlerden farklı görünen bir tür beyaz kan hücresi olan atipik lenfositlerde sıklıkla bir artış olur.
4. Ek Testler:
- EBV'ye özgü Antikor Testleri: Bu testler, IgM ve IgG antikorları dahil olmak üzere EBV'ye karşı spesifik antikorları tespit eder. Aktif bir EBV enfeksiyonunu veya geçmiş maruziyeti doğrulayabilirler.
- EBV DNA Testi: Bu test, kanda veya tükürükte aktif bir enfeksiyonu doğrulayabilen EBV DNA'nın varlığını tespit eder.
- Görüntüleme Çalışmaları: Bazı durumlarda, bazen mononükleozda görülen dalağın şişmesini kontrol etmek için karın ultrasonu gibi görüntüleme testleri önerilebilir.
Sağlık uzmanı semptomları, fizik muayene bulgularını ve laboratuvar test sonuçlarını dikkate alarak mononükleozun doğru teşhisini koyabilir. Mono hastası olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doğru tanıyı almak, semptomları yönetme konusunda rehberlik ve komplikasyonları önlemeye yönelik tavsiye almak için bir doktora danışmanız önemlidir.