|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Renk körlüğü genetik kromozom mutasyonu nedir?

Renk körlüğü

Renk görme eksikliği olarak da bilinen renk körlüğü, kişinin renkleri nasıl algıladığını etkileyen yaygın bir genetik durumdur. Renk körlüğü olan kişiler belirli renkleri, özellikle kırmızı ile yeşili veya mavi ile sarıyı ayırt etmekte zorluk çekerler.

Renk körlüğü genellikle gözün retinasındaki rengin algılanmasından sorumlu olan proteinleri kodlayan bir veya daha fazla gendeki mutasyondan kaynaklanır. Fotopigment adı verilen bu proteinler, ışığın farklı dalga boylarına duyarlı özelleşmiş hücreler olan koni hücrelerinde bulunur.

1) Renk körlüğünün en yaygın türü, kırmızı veya yeşil fotopigmenti kodlayan gendeki bir mutasyonun neden olduğu kırmızı-yeşil renk körlüğüdür . Bu tür renk körlüğü yaklaşık 12 erkekten 1'ini ve 200 kadından 1'ini etkilemektedir.

2) Renk körlüğünün diğer bir yaygın türü, mavi fotopigmenti kodlayan gendeki bir mutasyonun neden olduğu mavi-sarı renk körlüğüdür . Bu tip renk körlüğü, kırmızı-yeşil renk körlüğünden çok daha nadir görülür ve yaklaşık 10.000 kişiden 1'ini etkiler.

3) Daha az yaygın olan diğer renk körlüğü türleri şunları içerir:

- tam renk körlüğü (akromatopsi),

- tek renklilik,

- koni monokromasi, Ve

- mavi koni tek renkliliği .

Akromatopsi renkli görmenin tamamen yokluğu, monokromatizm ise tek tip koni hücresine sahip olma durumudur, bu da dünyayı tek rengin tonlarında görmeye neden olur. Koni monokromasi, yalnızca bir koni fotopigmentinin işlevsel olduğu ve etkilenen aralıktaki renkler arasında ayrım yapılmasının zorlaştığı bir durumdur. Mavi koni monokromasi, yalnızca mavi koni fotopigmentinin çalıştığı ve ciddi mavi-sarı renk körlüğüne yol açan nadir bir durumdur.

Renk körlüğü genellikle otozomal dominant veya X'e bağlı resesif bir şekilde kalıtsaldır. Otozomal dominant, bu duruma neden olmak için mutasyona uğramış genin yalnızca bir kopyasının gerekli olduğu anlamına gelirken, X'e bağlı resesif, mutasyona uğramış genin iki kopyasının gerekli olduğu ve erkeklerin kadınlardan daha yaygın olarak etkilendiği anlamına gelir.

Kırmızı-yeşil renk körlüğü durumunda mutasyona uğramış gen X kromozomunda bulunur. Bu, yalnızca bir X kromozomuna sahip erkeklerin, iki X kromozomuna sahip kadınlara göre renk körlüğünden etkilenme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Renk körlüğü tanısı genellikle renkli görme testini de içeren bir göz muayenesiyle konur .** Renk körlüğünün tedavisi yoktur ancak renk körlüğü olan kişilerin renkleri ayırt etmesine yardımcı olabilecek özel gözlükler ve kontakt lensler vardır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır