- İlk Karşılaşma :Veba bakterisi (Yersinia pestis) bir pire ısırığı yoluyla vücudunuza girdiğinde, enfeksiyon bölgesindeki yerel cilt hücreleri, çeşitli bağışıklık hücrelerini çeken kimyasal sinyaller salgılar.
- Fagositler ve Enflamasyon :Makrofajlar ve nötrofiller de dahil olmak üzere fagositler bakterileri yutar ve öldürür. Bu süreç iltihaplanmaya neden olarak şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi semptomlara yol açar.
- Uyarlanabilir Bağışıklık Tepkisi :Başlangıçtaki inflamatuar yanıt, adaptif bağışıklık yanıtını tetikler. Özel antijen sunan hücreler, antijenleri (veba bakterisinin parçalarını) işler ve lenf düğümlerine taşır.
- T Hücrelerinin Aktivasyonu :Lenf düğümlerinde T hücreleri, antijen sunan hücreler tarafından sunulan antijenleri tanır. Bu, hem sitotoksik T hücrelerini (enfekte olmuş hücreleri doğrudan öldüren) hem de yardımcı T hücrelerini aktive eder. Yardımcı T hücreleri, diğer bağışıklık hücrelerini aktive eden ve B hücrelerini antikor üretmesi için uyaran sitokinleri salgılar.
- Antikor Üretimi :B hücreleri veba bakterilerini veya bakteri parçalarını tanır ve veba bakterilerini hedef alan spesifik antikorlar üreten plazma hücrelerine farklılaşır.
- Nötrleştirme ve Opsonizasyon :Antikorlar veba bakterilerine bağlanarak doğrudan onları nötralize edebilir, onların konak hücrelere tutunmasını ve girişini engelleyebilir. Ek olarak antikorlar, opsonizasyon adı verilen bir süreç aracılığıyla bakterileri fagositler tarafından yok edilmek üzere etiketleyebilir.
- Tamamlayıcı Etkinleştirme :Bazı antikorlar, bir dizi bağışıklık proteini olan kompleman sistemini aktive edebilir. Kompleman sisteminin aktivasyonu, bakteri yüzeyinde gözeneklerin oluşmasına yol açarak bakteriyel lizise (yıkım) ve fagositozun artmasına neden olabilir.
- Hafıza Hücresi Oluşumu :Bağışıklık tepkisi sırasında hafıza B hücreleri ve hafıza T hücreleri üretilir. Bu hücreler spesifik patojeni "hatırlayarak" uzun süreli bağışıklık sağlar. Gelecekte veba bakterileriyle karşılaşırsanız, bağışıklık sisteminiz daha hızlı ve daha güçlü bir tepki verebilir ve potansiyel olarak ciddi hastalıkları önleyebilir.
Aşılama, bireyleri doğrudan canlı bakterilere maruz bırakmadan bağışıklık sistemini uyararak hıyarcıklı vebaya karşı korunmada çok önemli bir rol oynar. Aşılar, zayıflatılmış veya öldürülmüş veba bakterilerini veya spesifik antijenleri vücuda sokarak çalışır; bu da vücudun, tam gelişmiş hastalık geliştirme riski olmadan koruyucu bağışıklık geliştirmesine olanak tanır.