1. Sülfonilüreler (glipizid, gliburid ve diğerleri gibi): Bu ilaçlar genellikle yemekten sonra kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olmak için yemeklerden önce alınır.
2. Metformin: Metformin, gastrointestinal yan etkileri en aza indirmek için genellikle yemekle birlikte veya yemekten sonra günde bir veya iki kez alınabilir. Kişinin tercihine ve ilaca verdiği cevaba göre sabah veya akşam alınabilir.
3. Tiazolidinedionlar (pioglitazon ve rosiglitazon gibi TZD'ler): Bu ilaçlar genellikle günde bir veya iki kez, yemekle birlikte veya yemeksiz olarak alınır. Doktorunuz, özel durumunuza ve ihtiyaçlarınıza göre TZD'leri almak için en iyi zamanı önerecektir.
4. Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) inhibitörleri (sitagliptin, saksagliptin ve diğerleri gibi): DPP-4 inhibitörleri öğünlerden bağımsız olarak günde bir kez alınabilir.
5. Sodyum-glikoz ortak taşıyıcı 2 (SGLT2) inhibitörleri (empagliflozin, canagliflozin ve diğerleri gibi): SGLT2 inhibitörleri genellikle sabah veya akşam olmak üzere günde bir kez alınır. Empagliflozin gibi bazı SGLT2 inhibitörleri yiyecekle birlikte veya yemeksiz alınabilirken, canagliflozin gibi diğerlerinin yan etki riskini azaltmak için yiyecekle birlikte alınması önerilir.
6. Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptör agonistleri (liraglutid, eksenatid ve diğerleri gibi): GLP-1 reseptör agonistleri, genellikle günün ilk ve ana öğününden önce, günde bir veya iki kez uygulanabilen enjekte edilebilir ilaçlardır.
Reçeteli diyabetik hap(lar)ınız için doktorunuz ve eczacınız tarafından sağlanan özel doz talimatlarına uymanız önemlidir. İlacınızı almak için en iyi zaman konusunda herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, sağlık uzmanınıza danışın.