|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Şekerin gövdeden aşağıya doğru hareket edememesinin nedeni nedir?

Sükroz bitkilerde taşınan ana şekerdir. Bitkiler, fotosentez sırasında yapraklarda sakkaroz üretir ve onu enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere kökler ve gelişen tohumlar gibi diğer bitki kısımlarına taşır. Sükroz, bitki boyunca uzanan özel bir doku olan floem yoluyla taşınır.

Sakkaroz difüzyon yoluyla gövdeden aşağı doğru hareket edemez çünkü sakaroz konsantrasyonu yapraklarda gövdeye göre daha yüksektir. Difüzyon, moleküllerin çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğru hareketidir. Sükrozun difüzyon yoluyla gövdeden aşağıya doğru hareket etmesi için, yapraklardaki sakkaroz konsantrasyonunun gövdedeki sakkaroz konsantrasyonundan daha düşük olması gerekir.

Sükroz aktif taşıma ile gövdeden aşağı doğru taşınır. Aktif taşıma, moleküllerin konsantrasyon gradyanına karşı, düşük konsantrasyonlu bir alandan yüksek konsantrasyonlu bir alana doğru hareketidir. Aktif taşıma, ATP (adenozin trifosfat) tarafından sağlanan enerjiye ihtiyaç duyar.

Sükrozun kökten aşağıya aktif taşınması bir proton gradyanı tarafından yönlendirilir. Protonlar (H+), floem hücrelerinden çevredeki hücrelere pompalanarak floem hücrelerinin dışında daha yüksek bir proton konsantrasyonu oluşturulur. Bu proton gradyanı, sükrozun floem hücrelerine aktif taşınması için gerekli enerjiyi sağlar.

Sükroz floem hücrelerine nakledildikten sonra kütle akışıyla gövdeden aşağı doğru taşınır. Kütle akışı, basınç gradyanı nedeniyle bir sıvı içindeki moleküllerin hareketidir. Floemdeki basınç gradyanı, sükrozun floem hücrelerine aktif taşınmasıyla oluşturulur. Basınç gradyanı, sükroz çözeltisini gövdeden aşağıya, daha düşük basınçlı alanlara doğru zorlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır