Diyabetin etkileyebileceği organlardan bazıları şunlardır:
- Gözler :Yüksek kan şekeri seviyeleri retinadaki küçük kan damarlarına zarar vererek diyabetik retinopatiye yol açabilir. Zamanla bu, bulanık görme, uçuşma ve hatta körlüğe neden olabilir.
- Böbrekler :Diyabet böbreklerdeki küçük kan damarlarına zarar vererek diyabetik nefropatiye neden olabilir. Bu, böbrek taşlarına, böbrek fonksiyonlarının azalmasına ve sonunda böbrek yetmezliğine yol açabilir.
- Sinirler :Diyabet sinirlere de zarar vererek periferik nöropatiye yol açabilir. Bu, ellerde, ayaklarda veya bacaklarda karıncalanmaya, uyuşukluğa, ağrıya veya güçsüzlüğe neden olabilir.
- Kalp :Diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda kan damarlarına ve kalp kaslarına zarar vererek ateroskleroz, kalp krizleri ve konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.
- Kan damarları :Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarının duvarlarına zarar verebilir, bu da atardamarların daralması olan ateroskleroza yol açabilir. Bu felç, kalp krizi ve periferik arter hastalığı riskini artırabilir.
- Cilt :Diyabet aynı zamanda cildi de etkileyerek kuruluk, kaşıntı ve döküntülere neden olabilir. Ayrıca cildi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Diyabet bu organların yanı sıra insülin üreten pankreası da etkileyebilir; sindirim sistemi; ve tiroid bezi.
Ciddi komplikasyonları önlemek veya geciktirmek için diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini dikkatli bir şekilde yönetmeleri önemlidir.