|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Diyabet neden bu kadar çok organı etkiliyor?

Diyabet tüm vücudu etkileyen sistemik bir hastalık olduğundan pek çok organı etkilemektedir. Kan şekeri çok yüksek olduğunda kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilir ve birçok organda ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Diyabetin etkileyebileceği organlardan bazıları şunlardır:

- Gözler :Yüksek kan şekeri seviyeleri retinadaki küçük kan damarlarına zarar vererek diyabetik retinopatiye yol açabilir. Zamanla bu, bulanık görme, uçuşma ve hatta körlüğe neden olabilir.

- Böbrekler :Diyabet böbreklerdeki küçük kan damarlarına zarar vererek diyabetik nefropatiye neden olabilir. Bu, böbrek taşlarına, böbrek fonksiyonlarının azalmasına ve sonunda böbrek yetmezliğine yol açabilir.

- Sinirler :Diyabet sinirlere de zarar vererek periferik nöropatiye yol açabilir. Bu, ellerde, ayaklarda veya bacaklarda karıncalanmaya, uyuşukluğa, ağrıya veya güçsüzlüğe neden olabilir.

- Kalp :Diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Kan şekeri seviyeleri çok yüksek olduğunda kan damarlarına ve kalp kaslarına zarar vererek ateroskleroz, kalp krizleri ve konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.

- Kan damarları :Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarının duvarlarına zarar verebilir, bu da atardamarların daralması olan ateroskleroza yol açabilir. Bu felç, kalp krizi ve periferik arter hastalığı riskini artırabilir.

- Cilt :Diyabet aynı zamanda cildi de etkileyerek kuruluk, kaşıntı ve döküntülere neden olabilir. Ayrıca cildi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Diyabet bu organların yanı sıra insülin üreten pankreası da etkileyebilir; sindirim sistemi; ve tiroid bezi.

Ciddi komplikasyonları önlemek veya geciktirmek için diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini dikkatli bir şekilde yönetmeleri önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır