|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Tip 2 Diyabet İlaçları Nasıl Çalışır?

Tip 2 Diyabet İlaçları Nasıl Çalışır?

Tip 2 diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen kronik bir hastalıktır. İnsülin, glikozun veya şekerin kanınızdan hücrelerinize girmesine yardımcı olan bir hormondur. Tip 2 diyabette vücudunuz ya yeterince insülin üretmiyor ya da insülini iyi kullanmıyor. Bu, kan şekeri seviyenizin çok yükselmesine neden olabilir.

İlaçlar kan şekeri seviyenizi aşağıdaki yollarla düşürmenize yardımcı olabilir:

* Vücudunuzun ürettiği insülin miktarını arttırmak

* Vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olmak

* Yiyeceklerdeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmak

* Yiyeceklerden karbonhidrat emiliminin engellenmesi

Birçok farklı türde diyabet ilacı vardır. Sizin için en iyi olan tür bireysel ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Doktorunuz sizin için doğru olan tedavi planını geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır.

İşte bazı yaygın diyabet ilacı türleri:

* Metformin (Glukofaj):Metformin vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olan bir biguaniddir. Ayrıca yiyeceklerinizdeki karbonhidratların parçalanmasını da yavaşlatabilir.

* Sülfonilüreler :Glipizid (Glucotrol) ve gliburid (DiaBeta, Glynase PresTab) gibi sülfonilüreler vücudunuzun daha fazla insülin salmasına neden olur.

* Meglitinidler :Repaglinid (Prandin) ve nateglinid (Starlix) gibi meglitinitler de vücudunuzun daha fazla insülin salmasına neden olur. Hızlı etki gösterirler, bu nedenle sıklıkla yemeklerden hemen önce alınırlar.

* Tiazolidinedionlar :Pioglitazon (Actos) ve rosiglitazon (Avandia) gibi tiazolidinedionlar vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olur. Ayrıca yiyeceklerinizdeki karbonhidratların parçalanmasını da yavaşlatabilirler.

* DPP-4 inhibitörleri :Sitagliptin (Januvia), saksagliptin (Onglyza) ve linagliptin (Tradjenta) gibi DPP-4 inhibitörleri vücudunuzun daha fazla insülin üretmesine ve yiyeceklerinizdeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmasına yardımcı olur.

* SGLT2 inhibitörleri :Empagliflozin (Jardiance), canagliflozin (Invokana) ve dapagliflozin (Farxiga) gibi SGLT2 inhibitörleri, karbonhidratların yiyeceklerinizden emilimini engeller. Ayrıca vücudunuzun daha fazla insülin üretmesine neden olurlar.

* GLP-1 reseptör agonistleri :Eksenatid (Byetta), liraglutid (Victoza), semaglutid (Ozempic) ve dulaglutid (Trulicity) gibi GLP-1 reseptör agonistleri, glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) adı verilen bir hormonun etkilerini taklit eder. GLP-1 midenin boşalmasını yavaşlatarak, insülin üretimini artırarak ve glukagon üretimini azaltarak kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur.

Yaşamınızın geri kalanı boyunca kan şekeri seviyenizi kontrol altına almak için ilaç almanız gerekebilir. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alarak ve doktorunuzun tavsiyelerine uyarak, tip 2 diyabetinizi yönetmenize ve kan şekeri seviyenizi sağlıklı bir aralıkta tutmanıza yardımcı olabilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]