* Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten nöronların kaybıyla karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, kas sertliği, hareket yavaşlaması ve koordinasyon bozukluğu yer alır.
* Şizofreni: Şizofreni, genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülen bir akıl hastalığıdır. Şizofreninin belirtileri arasında halüsinasyonlar, sanrılar, düzensiz konuşma ve bozulmuş sosyal işlevsellik yer alır. Şizofreni hastalarında dopamin seviyeleri sıklıkla azalır.
* Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB): DEHB, dikkat etmede zorluk, dürtüsellik ve hiperaktivite ile karakterize edilen nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan kişilerde dopamin düzeylerinin daha düşük olduğu düşünülmektedir.
* Madde kullanım bozuklukları: Dopamin, beynin zevk ve motivasyon duygularından sorumlu olan ödül sisteminde yer alır. İnsanlar uyuşturucu veya alkol kullandıklarında, bu maddeler beyindeki dopamin düzeylerini artırabilir ve bu da mutluluk hissine yol açabilir. Bununla birlikte, uyuşturucu veya alkolün kronik kullanımı dopamin düzeylerinin azalmasına neden olabilir ve bu da bağımlılığa katkıda bulunabilir.
Bu hastalıklara ek olarak dopamin eksikliği aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka semptomlara da yol açabilir:
* Tükenmişlik
* Depresyon
* Endişe
* Uyuma güçlüğü
* Kilo alımı
* Kabızlık
Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, altta yatan tıbbi durumları dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.