1. İlaç: Uyarıcılar (örneğin, metilfenidat, amfetamin-dekstroamfetamin) gibi bazı ilaçlar, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik dahil olmak üzere DEHB'nin temel semptomlarının yönetilmesinde etkili olabilir. Bu ilaçlar beyindeki odaklanma, öz kontrol ve motivasyonda rol oynayan bazı nörotransmiterlerin (örneğin dopamin, norepinefrin) düzeylerini artırarak çalışır.
2. Davranış Terapisi: Ebeveyn eğitim programları ve bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi davranışsal müdahaleler, DEHB'li bireylere ve onların bakıcılarına davranışları yönetme, organizasyonu geliştirme, sosyal becerileri geliştirme ve başa çıkma mekanizmaları geliştirme stratejilerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu terapiler olumlu pekiştirmeye, alışkanlık oluşturmaya ve beceri geliştirmeye odaklanır.
3. Eğitim Kolaylıkları: DEHB'li bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için eğitim ortamlarında yapılandırılmış ortamlar sağlamak, ek destek ve kaynaklar sunmak ve esnek öğrenme formatlarına izin vermek (örn. dersler sırasında harekete izin vermek, kıpır kıpır oyuncaklar sağlamak, görevleri daha küçük parçalara bölmek) gibi değişiklikler yapılabilir. adımlar).
4. Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Belirli yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere DEHB'li bireyleri desteklemeye yardımcı olabilir:
- Düzenli uyku alışkanlıkları ve uyku hijyeni rutinleri oluşturmak
- Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak
- Sağlıklı ve dengeli beslenmenin sürdürülmesi
- Görevler sırasında dikkat dağıtıcı uyaranlara maruz kalmanın azaltılması
DEHB'ye yönelik spesifik tedavi planının, bireyin ihtiyaçlarına, tercihlerine ve çeşitli müdahalelere verdiği yanıta bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Psikiyatristler, psikologlar ve eğitim uzmanları dahil olmak üzere sağlık uzmanlarıyla çalışmak DEHB belirtilerini yönetmek için en uygun ve etkili stratejilerin belirlenmesine yardımcı olabilir.