Destek istemeden önce neye ihtiyacınız olduğunu ve bunu en iyi şekilde nasıl iletebileceğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu, öğretmeninizle veya profesörünüzle konuşurken açık ve net olmanıza yardımcı olacaktır.
2. Doğru zamanı seçin.
Boş zamanları olduğunda öğretmeniniz veya profesörünüzle konuşmaya çalışın. Başka bir şeyin ortasındayken veya kendilerini stresli hissettiklerinde onlarla konuşmaktan kaçının.
3. Dürüst ve açık olun.
DEHB ile mücadelenizi paylaşmaktan korkmayın. Bunun öğrenme ve derse katılma yeteneğinizi nasıl etkilediği konusunda dürüst olun.
4. Spesifik olun.
Destek istediğinizde mümkün olduğunca spesifik olun. Örneğin, "Ödevleri tamamlamak için fazladan zamana ihtiyacım var" veya "Çalışmak için sessiz bir yere sahip olmanın faydası olur" diyebilirsiniz.
5. Uzlaşmaya istekli olun.
Öğretmeniniz veya profesörünüz size istediğiniz her şeyi veremeyebilir. Her ikiniz için de işe yarayan bir çözüm bulmak için uzlaşmaya ve onlarla birlikte çalışmaya istekli olun.
6. Takip edin.
Öğretmeniniz veya profesörünüzle konuştuktan sonra, taahhütlerini yerine getirdiklerinden emin olmak için onları takip edin.
7. Pes etmeyin.
Öğretmeniniz veya profesörünüz size destek sağlamaya istekli değilse pes etmeyin. Okulunuzdaki engellilik hizmetleri ofisi gibi kullanabileceğiniz başka kaynaklar da vardır.
Farklı ortamlarda DEHB için nasıl destek isteyebileceğinize dair bazı spesifik örnekler:
Sınıfta:
- "DEHB'm var ve sınıfın temposuna ayak uydurmakta zorlanıyorum. Ödevleri tamamlamam için bana ekstra zaman verebilir misin?"
- "Sınıfa odaklanmakta zorlanıyorum, özellikle de dikkatim dağılacak çok fazla şey olduğunda. Oturmak için sessiz bir yer bulmama yardım edebilir misin?"
- "Not almakta zorlanıyorum. Ders notlarını veya kayıtlarını bana sağlamanız mümkün mü?"
Testlerde:
- "Sınavlar sırasında zamanımı yönetmekte zorluk çekiyorum. Sınavları tamamlamam için bana ekstra zaman verebilir misiniz?"
- "Test sorularını okumakta ve anlamakta zorlanıyorum. Testin daha büyük puntolu veya renkli kağıtlı bir kopyasını bana verebilir misiniz?"
- "Sınavlar sırasında kaygılanıyorum. Kaygımı yönetmek için herhangi bir strateji önerebilir misiniz?"
Ders dışı etkinliklerde:
- "Tartışma ekibine katılmakla ilgileniyorum, ancak DEHB'min katılmamı zorlaştıracağından endişeleniyorum. Bu ortamda DEHB'mi yönetmem için bana bazı ipuçları verebilir misiniz?"
- "Ders dışı aktivitelerimin taleplerini karşılamakta zorlanıyorum. Zamanımı ve enerjimi daha etkili bir şekilde yönetmenin yollarını bulmamda bana yardımcı olabilir misiniz?"
- "Müfredat dışı faaliyetlerim için yapmam gereken işlerin yoğunluğundan dolayı bunalmış hissediyorum. Bunu daha küçük, daha yönetilebilir adımlara ayırmama yardım edebilir misiniz?"
Unutmayın, destek istemek bir zayıflık işareti değildir. Bu bir güç ve dayanıklılık belirtisidir. Kendinizi savunarak okulda ve hayatta başarılı olmak için ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.