1. Güneşe Maruz Kalma: Uzun süre güneşe maruz kalmak melanin üretiminin artmasına neden olarak cildin koyulaşmasına neden olabilir. Bu durum özellikle burun ve yanaklar gibi yüzün güneşe sıklıkla maruz kalan bölgelerinde fark edilebilir.
2. Melazma: Melazma, genellikle alın, yanaklar ve üst dudakta görülen, yüzdeki koyu, kahverengi veya siyah lekelerle karakterize bir cilt rahatsızlığıdır. Hormonal değişiklikler, güneşe maruz kalma ve genetik faktörlerden kaynaklanır.
3. İnflamatuar Sonrası Hiperpigmentasyon (PIH): Bu, bir yaralanma veya iltihaplanma sonrasında cilt çok fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar. Burun ve yanaklar da dahil olmak üzere yüzde koyu lekelerin oluşmasına neden olabilir. PIH sivilce, egzama, sedef hastalığı veya diğer cilt rahatsızlıkları tarafından tetiklenebilir.
4. Yaşlılık Noktaları: Yaşlılık lekeleri, yaşlanma ve güneşe maruz kalma sonucu ciltte ortaya çıkan düz, kahverengi veya siyah lekelerdir. Yüzde, ellerde ve kollarda yaygındırlar.
5. Doğum Lekeleri: Bazı kişilerin yüzünde, burnunda veya yanaklarında doğum lekeleri olabilir. Bunlar siyah dahil farklı renklerde olabilir.
6. Bazı İlaçlar: Doğum kontrol hapları ve hormon replasman tedavisi gibi bazı ilaçlar cildin koyulaşmasına neden olabilir.
Yüzünüzdeki siyahımsı renk tonundan endişeleniyorsanız doğru tanı ve tedavi için bir dermatoloğa danışmanız önemlidir. Dermatolog altta yatan nedeni belirleyebilir ve en iyi eylem yöntemini önerebilir.