* Çok fazla hava yutmak. Bu, hızlı yemek yediğinizde veya içtiğinizde, yemek yerken konuştuğunuzda veya sakız çiğnediğinizde meydana gelebilir.
* Belirli yiyecek ve içecekler. Gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler ve alkol gibi bazı yiyecek ve içecekler geğirmeye neden olabilir.
* Mide-bağırsak sorunları. Geğirme, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), peptik ülser hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bazı gastrointestinal problemlerin belirtisi olabilir.
* Hamilelik. Geğirme, özellikle ilk üç aylık dönemde hamileliğin yaygın bir belirtisidir.
Aşırı hıçkırık
* Frenik sinirin tahrişi. Frenik sinir, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kas olan diyaframı kontrol eden sinirdir. Frenik sinir tahriş olduğunda hıçkırık meydana gelir ve diyaframın istemsiz olarak kasılmasına neden olur.
* Belirli tıbbi durumlar. Hıçkırık, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), peptik ülser hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi belirli tıbbi durumların bir belirtisi olabilir.
* İlaçlar. Kemoterapi ilaçları ve steroidler gibi bazı ilaçlar hıçkırığa neden olabilir.
* Alkol tüketimi. Alkol içmek hıçkırığa neden olabilir.
* Stres. Stres aynı zamanda hıçkırıkları da tetikleyebilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Geğirme ve hıçkırık genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Ancak aşağıdaki durumlarda aşırı geğirme veya hıçkırık yaşıyorsanız bir doktora görünmelisiniz:
* Şiddetli
* Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya mide yanması gibi başka semptomların eşlik etmesi
* Birkaç gün sonra gitmeyin
* Günlük aktivitelerinize müdahale edin