- Kardiyovasküler sistem:Lenfatik sistem, vücuttaki sıvı dengesini düzenlemek için kardiyovasküler sistemle yakın işbirliği içinde çalışır. Lenf damarları dokulardan fazla sıvıyı toplar ve torasik kanal yoluyla kan dolaşımına geri taşır. Bu işlem ödemin (şişliğin) önlenmesine ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemi:Lenfatik sistem vücudun bağışıklık savunma mekanizmasında çok önemli bir rol oynar. Lenf düğümleri ve dokuları, patojenler ve anormal hücreler de dahil olmak üzere yabancı maddelerin tespit edilmesine ve yok edilmesine yardımcı olan lenfositler, makrofajlar ve dendritik hücreler gibi bağışıklık hücrelerini içerir.
- Sindirim sistemi:Lenfatik sistem, diyetteki yağların emilmesi ve taşınmasında rol oynar. Yağ ince bağırsaktan emildikten sonra laktealler adı verilen lenfatik damarlar yoluyla taşınır ve sonunda kan dolaşımına girer.
- Solunum sistemi:Lenfatik sistem, nefes alma sırasında solunan toz, döküntü ve diğer parçacıkların akciğerleri temizlemesine yardımcı olur. Akciğerlerin yakınında bulunan ve hiler lenf düğümleri olarak bilinen lenf düğümleri, bu parçacıkları filtreleyip yakalayarak bunların solunum sisteminin daha derinlerine ulaşmasını engeller.
- Sinir sistemi:Lenfatik sistem, beyin omurilik sıvısının (BOS) beyinden ve omurilikten drenajı için bir yol sağlar. BOS, beynin ventriküllerinde üretilir ve merkezi sinir sistemi boyunca dolaşarak besin sağlar ve atık ürünleri uzaklaştırır. Lenfatik sistem, BOS'un kan dolaşımına boşaltılmasına yardımcı olur, böylece BOS dengesinin ve basıncının korunmasına katkıda bulunur.