1. Oksijen ve Besinlerin Taşınması :Dolaşım sistemi oksijeni akciğerlerden tüm vücut doku ve organlarına taşır. Oksijen, hücrelerin enerji ürettiği süreç olan hücresel solunum için gereklidir. Dolaşım sistemi ayrıca glikoz, amino asitler ve yağ asitleri gibi besin maddelerini sindirim sisteminden hücrelere taşır.
2. Atık Ürünlerin Ortadan Kaldırılması :Dolaşım sistemi, karbondioksit, üre ve kreatinin gibi atık ürünleri doku ve organlardan uzaklaştırır ve bunları yok edilmek üzere akciğerlere ve böbreklere taşır.
3. Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi :Dolaşım sistemi, ısıyı tüm vücuda dağıtarak vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur. Vücut çok sıcak olduğunda, cildin yakınındaki kan damarları genişler ve cilt yüzeyine daha fazla kanın akmasına ve ısının serbest kalmasına izin verir. Tersine, vücut çok soğuk olduğunda derinin yakınındaki kan damarları daralarak ısı kaybını azaltır.
4. Enfeksiyona Karşı Savunma :Dolaşım sistemi vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasında rol oynar. Dolaşım sisteminin bir parçası olan beyaz kan hücreleri, bakteri ve virüs gibi zararlı mikroorganizmaların tanımlanmasına ve yok edilmesine yardımcı olur.
5. Hormonların Taşınması :Dolaşım sistemi, kimyasal haberci olan hormonları endokrin bezlerden vücuttaki hedef hücrelere taşır. Hormonlar metabolizma, büyüme, üreme ve ruh hali dahil olmak üzere çeşitli fizyolojik süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olur.
6. Sıvı Dengesinin Korunması :Dolaşım sistemi, sıvıların kan damarları ve interstisyel boşluklar (hücreler arası boşluklar) arasındaki dağılımını düzenleyerek vücudun sıvı dengesinin korunmasına yardımcı olur.
7. Koruma :Dolaşım sistemi, yastık veya destek görevi görerek hassas organ ve dokulara koruma sağlar. Kan damarları, özellikle de atardamarlar vücuda yapısal destek sağlar ve iç organların yaralanmalara karşı korunmasına yardımcı olur.
Dolaşım sistemi, bu işlevleri yerine getirerek vücuttaki hücre ve dokuların ihtiyaç duydukları oksijen ve besin maddelerini almasını sağlarken, atık ürünleri de uzaklaştırıp genel homeostaziyi korur.