1. Lenf düğümleri
Lenf düğümleri vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan küçük, fasulye şeklindeki bezlerdir. Vücuttaki bakterileri, virüsleri ve diğer zararlı maddeleri filtrelemeye yardımcı olurlar. Vücutta bir enfeksiyon veya iltihap olduğunda lenf düğümleri şişebilir ve hassaslaşabilir. Boynun arkasındaki şişmiş bir lenf düğümü, aşağıdakiler gibi çeşitli enfeksiyon veya durumların işareti olabilir:
- Soğuk algınlığı veya grip
- Boğaz ağrısı
- Mononükleoz
- Bakteriyel cilt enfeksiyonu
- Enfekte diş
2. Lipom
Lipomlar, yağ hücrelerinden oluşan iyi huylu (kanserli olmayan) tümörlerdir. Genellikle yumuşak, hareketli ve ağrısızdırlar. Lipomlar vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir, ancak en sık sırt, boyun ve omuzlarda bulunurlar.
3. Yağ kisti
Yağ kistleri, yağ bezleri (cilt ve saç için yağ üreten bezler) tıkandığında oluşan kanserli olmayan kistlerdir. Yağ kistleri genellikle küçük ve yuvarlaktır ve derinin altında sert bir yumru gibi hissedilebilirler. En sık yüz, boyun ve sırtta görülürler.
4. Kas gerginliği
Kas gerginliği, bir kas veya tendonun yırtılması veya yaralanmasıdır. Kas gerginlikleri vücuttaki herhangi bir kasta meydana gelebilir, ancak en sık boyun, sırt ve omuzlarda görülür. Boynun arkasındaki kas gerginliği ağrıya, şişmeye ve hassasiyete neden olabilir.
5. Bel fıtığı
Bel fıtığı, omurga diskinin yumuşak, jöle benzeri merkezinin dış tabakanın zayıflamış bir kısmından dışarı çıkmasıyla oluşur. Bel fıtığı omurganın herhangi bir yerinde meydana gelebilir ancak en sık bel ve boyunda görülür. Boyun fıtığı, kol ve elde ağrı, uyuşukluk ve halsizliğe neden olabilir.
6. Osteoartrit
Osteoartrit, kemiklerin uçlarını yastıklayan kıkırdak yıprandığında ortaya çıkan bir artrit türüdür. Osteoartrit vücudun herhangi bir ekleminde ortaya çıkabilir, ancak en sık dizlerde, kalçalarda, omurgada ve boyunda görülür. Boyundaki osteoartrit ağrıya, sertliğe ve şişmeye neden olabilir.
7. Romatoid artrit
Romatoid artrit, eklemleri etkileyen kronik inflamatuar bir durumdur. Romatoid artrit eklemlerde iltihaplanma, şişme ve ağrının yanı sıra yorgunluk, kilo kaybı ve ateşe de neden olabilir. Romatoid artrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir, ancak en çok ellerde, ayaklarda, bileklerde ve ayak bileklerinde görülür.
8. Kanser
Nadir durumlarda boynun arkasındaki şişlik kanser belirtisi olabilir. Kanserli tümörler genellikle serttir, sabittir ve ağrıya veya başka semptomlara neden olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Boynunuzun arkasında bir şişlik varsa, aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmeniz önemlidir:
- Yumru sert, yerinde sabit veya büyüyor
- Yumruya ağrı, ateş veya kilo kaybı eşlik ediyor
- Yutkunma veya nefes almada zorluğa neden olan şişlik
Doktorunuz yumruyu inceleyip nedenini belirleyebilecektir. Gerekirse ultrason veya biyopsi gibi ek testler isteyebilirler.