Taşıyıcı etkisi nasıl çalışır?
Taşıyıcı etkinin aşağıdaki mekanizma yoluyla çalıştığı düşünülmektedir:
1. Taşıyıcı protein, antijen sunan hücreler (APC'ler) tarafından tanınır. APC'ler bağışıklık sistemine antijen sunan hücrelerdir. Bir taşıyıcı protein vücuda verildiğinde APC'ler tarafından alınır ve daha küçük peptitlere parçalanır.
2. Peptitler APC'lerin yüzeyinde MHC sınıf II molekülleriyle birlikte sunulur. MHC sınıf II molekülleri, APC'lerin yüzeyinde eksprese edilen ve antijenlerin T hücrelerine sunulmasından sorumlu olan proteinlerdir.
3. T hücreleri taşıyıcı-MHC sınıf II kompleksini tanır. T hücreleri, hücre aracılı bağışıklıktan sorumlu olan bir tür beyaz kan hücresidir. Bir T hücresi, taşıyıcı-MHC sınıf II kompleksini tanıdığında aktive olur ve çoğalmaya başlar.
4. Aktif hale getirilen T hücreleri antikor üretir. Antikorlar, B hücreleri tarafından üretilen ve humoral bağışıklıktan sorumlu olan proteinlerdir. T hücreleri aktive edildiğinde, B hücrelerini antikor üreten plazma hücrelerine farklılaşmaya teşvik eden sitokinler üretirler.
5. Antikorlar haptene bağlanır. B hücreleri tarafından üretilen antikorlar, kendi başına immünojenik olmasa da haptene bağlanabilir. Bu, bağışıklık sisteminin hapteni tanımasına ve ona yanıt vermesine de olanak tanır.
Taşıyıcı etkinin önemi nedir?
Taşıyıcı etki, bağışıklık sisteminin yabancı moleküllere nasıl tepki verdiğini anlamak açısından önemlidir. İmmünojenik olmayan moleküllerin bile, bir taşıyıcı protein bağlamında sunulmaları durumunda bir bağışıklık tepkisine neden olabileceğini göstermektedir. Bunun, spesifik patojenlere karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturmak üzere tasarlanmış aşıların geliştirilmesi üzerinde etkileri vardır. Taşıyıcı protein kullanılarak aşılar, doğası gereği immünojenik olmayan patojenlere karşı daha etkili hale getirilebilir.