1. Doğuştan Bağışıklık :Aslanlar, anında ancak spesifik olmayan koruma sağlayan çeşitli doğuştan gelen bağışıklık tepkilerine sahiptir. Bunlar cilt ve mukoza gibi fiziksel bariyerlerin yanı sıra mide asidi gibi kimyasal bariyerleri de içerir. Ek olarak, yabancı parçacıkları yutabilen ve yok edebilen makrofajlar ve nötrofiller gibi özel hücrelere sahiptirler.
2. Uyarlanabilir Bağışıklık :Aslanlar ayrıca zamanla gelişen ve patojenlere karşı spesifik ve uzun süreli koruma sağlayan adaptif bir bağışıklık sistemine de sahiptir. Adaptif bağışıklık tepkisindeki kilit oyuncular arasında B hücreleri ve T hücreleri gibi lenfositler bulunur. B hücreleri spesifik antijenlere bağlanan ve onları nötralize eden antikorlar üretirken, T hücreleri enfekte veya anormal hücreleri tanımlayıp yok eder.
3. Lenfoid Organlar :Aslanların bağışıklık hücrelerinin üretildiği, olgunlaştığı ve birbirleriyle etkileşime girdiği çeşitli lenfoid organları vardır. Bunlara lenf düğümleri, dalak, kemik iliği ve bağırsaklardaki Peyer yamaları dahildir.
4. Antikorlar :Diğer memelilere benzer şekilde aslanlar da enfeksiyonlara veya aşılara yanıt olarak antikor üretirler. Antikorlar, spesifik antijenlere bağlanan ve onları nötralize etmeye yardımcı olan proteinlerdir.
5. Sitokinler ve Kemokinler :Bunlar bağışıklık tepkilerini düzenleyen sinyal molekülleridir. Farklı bağışıklık hücrelerinin eylemlerini koordine etmeye, iltihabı teşvik etmeye ve bağışıklık sistemi ile diğer vücut sistemleri arasındaki iletişimi kolaylaştırmaya yardımcı olurlar.
Aslanlardaki bağışıklık sistemi, hayatta kalmaları ve genel sağlıkları için çok önemlidir; doğal ortamlarında karşılaşabilecekleri çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar ve parazitlerle savaşmalarını sağlar.