Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, bulaşıcı mononükleozun görülme oranının yılda 1000 kişi başına 0,5 ila 1,5 vaka arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu, mono nadir olmasa da, önemli ölçüde daha yüksek insidans oranlarına sahip başka bulaşıcı hastalıkların da olduğu anlamına gelir.
Örneğin, çeşitli solunum yolu virüslerinin neden olduğu soğuk algınlığı, her yıl milyonlarca vakanın meydana geldiği, dünya çapında en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir. Benzer şekilde influenza virüslerinin neden olduğu influenza (grip) de her yıl milyonlarca insanı etkilemekte ve mevsimsel salgınlara yol açabilmektedir. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR), geçmişte büyük salgınlara neden olan diğer oldukça bulaşıcı viral hastalıklardır, ancak aşılama çalışmaları bunların görülme sıklığını önemli ölçüde azaltmıştır.
Ek olarak, zatürre, tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyonlar ve bakteri, virüs ve parazit gibi patojenlerin neden olduğu ishalli hastalıklar, mononükleoza kıyasla çok daha büyük bir küresel etkiye ve daha yüksek insidans oranlarına sahiptir.
Bu nedenle mononükleoz sık görülen bir durum olmakla birlikte, diğer bulaşıcı hastalıklardan daha sık görüldüğünü söylemek doğru değildir. Küresel ölçekte daha yaygın olan ve halk sağlığı üzerinde daha büyük etkiye sahip olan başka birçok bulaşıcı hastalık da var.