Tetanoz, sinir sistemini etkileyen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Genellikle toprakta, tozda ve gübrede bulunan Clostridium tetani bakterisinden kaynaklanır. Tetanoz bakterileri vücuda yaralardan, kesiklerden, yanıklardan, hatta küçük bir delikten bile girebilir.
Tetanoz bakterileri vücuda girdiğinde sinir sistemini etkileyen bir toksin üretirler. Bu toksin kas spazmlarına ve sertliğine neden olur ve bu da yutma, nefes alma ve konuşma güçlüğüne yol açabilir. Tetanoz derhal tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Tetanoz aşısı, tetanoz enfeksiyonunu önlemenin en iyi yoludur. Aşı, vücudu tetanoz bakterileriyle savaşabilecek antikorlar üretmeye teşvik eder. Tetanoz aşısı genellikle çocukluktan başlayarak bir dizi aşı olarak yapılır. Yetişkinler her 10 yılda bir tetanos aşısı yaptırmalıdır.
Tetanoz aşısı olmadıysanız veya aşılarınızın güncel olup olmadığından emin değilseniz doktorunuzla konuşun. Sizi tetanoz enfeksiyonundan korumak için en iyi hareket tarzını önerebilirler.
Bu arada tetanoz bakterisine maruz kalmamak için önlem almalısınız. Bu önlemler şunları içerir:
- Tüm yara, kesik ve yanıkların sabun ve su ile iyice temizlenmesi.
- Toprak, toz ve gübre ile temasından kaçınılmalıdır.
- Bahçede veya hayvanlarla çalışırken eldiven kullanılması.
- Her 10 yılda bir tetanoz aşısı yaptırmak.
Derin veya enfeksiyon kapmış gibi görünen bir yaranız varsa derhal doktorunuza başvurun. Tetanoz enfeksiyonunun erken tedavisi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.