Her birinin kendine özgü nedeni ve semptomları olan birçok farklı türde bağışıklık yetersizliği bozukluğu vardır. Bazı yaygın bağışıklık yetersizliği bozuklukları türleri şunlardır:
* Şiddetli kombine immün yetmezlik (SCID) vücudun hiç beyaz kan hücresi üretmediği nadir bir hastalıktır. Bu, SCID'li kişileri enfeksiyonlara karşı çok duyarlı hale getirir.
* Yaygın değişken immün yetmezlik (CVID) vücudun düşük düzeyde antikor ürettiği kronik bir hastalıktır. Bu, CVID'li kişileri enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.
* X'e bağlı agammaglobulinemi (XLA) Vücudun herhangi bir gama globulin üretmediği bir hastalıktır. Gama globulinler vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan proteinlerdir.
* DiGeorge sendromu timus bezinin düzgün gelişmemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin eksikliğine yol açar.
* HIV/AIDS Bağışıklık sistemine saldıran ve ciddi bir bağışıklık yetersizliği bozukluğuna yol açan bir virüstür.
İmmün yetmezlik bozukluklarının belirtileri, bozukluğun türüne bağlı olarak değişebilir. Bazı yaygın semptomlar şunları içerir:
* Sık enfeksiyonlar
* Şiddetli enfeksiyonlar
* Tedaviye yanıt vermeyen enfeksiyonlar
* Otoimmün bozukluklar
* Tükenmişlik
* Kilo kaybı
* İshal
* Lenf düğümlerinin şişmesi
* Ateş
* Cilt sorunları
Bağışıklık yetersizliği bozukluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız hemen doktorunuza başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
Bağışıklık eksikliği bozukluklarının tedavisi
Bağışıklık eksikliği bozukluklarının tedavisinin amacı, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına ve komplikasyonları önlemesine yardımcı olmaktır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
* Antibiyotikler enfeksiyonları tedavi etmek
* İkame tedavisi vücuda eksik olan bağışıklık proteinlerini sağlamak
* Kemik iliği nakli kemik iliğini sağlıklı kemik iliğiyle değiştirmek
* Gen terapisi Bağışıklık eksikliği bozukluğuna neden olan genetik kusuru düzeltmek için