Alkole bağlı baş ağrıları aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
Kimyasal değişiklikler: Ulusal Baş Ağrısı Vakfı'na göre alkol, beyin kimyasında kan damarlarının genişlemesine ve beyne kan akışının artmasına yol açabilecek değişiklikleri tetikliyor. Bu baş ağrısına yol açabilir. İçmeyi bıraktıktan sonra bu beyin kimyasallarının normal seviyelere dönmesi zaman alır; pek çok insan vücutları alıştıkça alkol yoksunluğu baş ağrıları yaşar.
Asetaldehit: Alkol içen insanlar karaciğerde asetaldehit adı verilen bir madde üretir. Asetaldehit beyindeki kan damarlarını tahriş ederek baş ağrısına neden olabilir. Daha yüksek asetaldehit seviyeleri de bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Dehidrasyon: Ağır alkol tüketimi dehidrasyona neden olarak baş ağrısına neden olabilir.
Uyku eksikliği: Alkol uykuyu bozabilir ve yetersiz uyku baş ağrısını tetikleyebilir veya mevcut baş ağrısını kötüleştirebilir.
Kaygı ve stres: Ağır içki içmek kaygıya neden olabilir ve bu da baş ağrısını tetikleyebilir. Stres başka bir yaygın baş ağrısı tetikleyicisidir ve alkol tüketimini azaltmak başlangıçta stres seviyelerinin artmasına neden olabilir, bu da baş ağrısı olasılığını artırabilir.
Alkolün bırakılmasından kaynaklanan baş ağrıları, içkiyi bıraktıktan sonraki birkaç gün içinde daha sık görülürken, yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Bu baş ağrıları aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir:
Genetik faktörler: Bazı kişilerin içki içtikten sonra baş ağrısı yaşamaya genetik yatkınlığı olabilir.
Alkol duyarlılığı: Alkolün etkilerine karşı daha duyarlı olan kişiler, çok az miktarda içseler bile alkol içtikten sonra baş ağrısı yaşayabilirler.
Temelde yatan diğer sağlık koşulları: Yüksek tansiyon, diyabet ve sinüs sorunları gibi tıbbi durumlar, alkolün tetiklediği baş ağrılarına katkıda bulunabilir.