Diyaliz iki temel yolla gerçekleştirilebilir:
1. Hemodiyaliz:Hemodiyalizde diyalizör adı verilen bir makine kandaki atık ürünleri ve sıvıyı filtreler. İşlem, kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, proteinler ve trombositler gibi temel bileşenleri korurken atık maddeleri ve fazla sıvıyı kandan ayırmak için yarı geçirgen bir membranın kullanılmasını içerir. Hemodiyaliz genellikle bir hastanede veya diyaliz merkezinde, genellikle haftada üç kez, her seansta birkaç saat süreyle gerçekleştirilir.
2. Periton Diyalizi:Periton diyalizinde periton boşluğu (karın içindeki boşluk) filtreleme zarı görevi görür. Cerrahi olarak implante edilen bir kateter yoluyla periton boşluğuna bir diyaliz solüsyonu verilir. Atık ürünler ve aşırı sıvı, periton zarındaki kan damarlarından periyodik olarak boşaltılan ve değiştirilen diyaliz solüsyonuna yayılır. Periton diyalizi evde yapılabilir, bu da planlama ve yaşam tarzı konusunda daha fazla esneklik sağlar.
Bir kişi için hangi diyaliz yönteminin en uygun olduğuna karar vermek, kişinin tıbbi durumu, genel sağlık durumu, yaşam tarzı ve kişisel tercihleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bir doktor bireyin durumunu değerlendirecek ve en uygun diyaliz seçeneğini önerecektir.