Akut böbrek yetmezliği: Bu, sepsis, dehidrasyon, bazı ilaçlar ve böbrek taşları gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği ani bir böbrek fonksiyonu kaybıdır.
Kronik böbrek hastalığı (KBH): Bu, böbreklerin yavaş yavaş işlevlerini yitirdiği uzun vadeli bir durumdur. KBH, diyabet, yüksek tansiyon, otoimmün hastalıklar ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Böbrek taşları: Bunlar böbreklerde oluşan sert mineral ve tuz birikintileridir. Böbrek taşlarının boyutları küçük kristallerden idrar akışını engelleyebilecek büyük taşlara kadar değişebilir.
Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit): Bu, ateşe, ağrıya ve bulanık veya kanlı idrara neden olabilen, böbreklerin bakteriyel bir enfeksiyonudur.
Polikistik böbrek hastalığı (PKD): Bu, böbreklerde birden fazla kistin geliştiği genetik bir hastalıktır. PKD böbrek yetmezliğine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Nefrotik sendrom: Bu, böbreklerin idrara protein sızdırdığı bir durumdur. Nefrotik sendrom şişmeye, yüksek tansiyona ve düşük kan protein düzeylerine neden olabilir.
Glomerülonefrit: Bu, böbreklerdeki atık ürünlerin kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olan küçük filtreler olan glomerülleri etkileyen bir grup durumdur. Glomerülonefrit, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve genetik bozukluklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.