|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | astım
Sağlığı ve Hastalıkları

Astım bugün Amerika'da neden artıyor?

1. Genetik Faktörler:

Bazı bireylerin astıma genetik yatkınlığı olabilir, bu da astıma yakalanma olasılığını artırır.

2. Çevresel Tetikleyiciler:

Bazı çevresel tetikleyicilere maruz kalmak astımın gelişmesine ve kötüleşmesine katkıda bulunabilir. Bu tetikleyiciler şunları içerebilir:

- Alerjenler:Polen, toz akarları, evcil hayvan kepeği ve küf gibi alerjenler, astımlı bir kişinin solunum yollarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olabilir.

- Hava Kirliliği:Partikül maddeye, ozona ve diğer hava kirletici maddelere maruz kalmak solunum yollarını tahriş edebilir ve astım krizlerini tetikleyebilir.

- Solunum Yolu Enfeksiyonları:Soğuk algınlığı ve grip gibi viral solunum yolu enfeksiyonları da astım ataklarını tetikleyebilir.

- Stres:Stres bağışıklık sistemini etkileyebilir ve astım semptomlarını kötüleştirebilir.

3. Hijyen Hipotezi:

"Hijyen hipotezi", bazı yaygın çocukluk çağı enfeksiyonlarına ve mikroplarına maruz kalmamanın, astım riskinin artmasına katkıda bulunabileceğini ileri sürmektedir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde gelişebilmesi ve alerjilere ve astıma karşı korunabilmesi için çeşitli mikroorganizmalara maruz kalması gerektiğidir.

4. Obezite:

Obezite, astım gelişimi için bir risk faktörüdür ve halihazırda bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde astım semptomlarını kötüleştirebilir. Kesin mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır ancak obezite, solunum yollarında inflamasyonun artmasına ve bağışıklık yanıtlarında değişikliklere yol açabilir.

5. Yaşam Tarzındaki Değişiklikler:

Sigara içmek, sigara dumanına maruz kalmak ve fiziksel aktivite eksikliği gibi belirli yaşam tarzı faktörleri de astım riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

6. Sosyoekonomik Faktörler:

Astım riskini etkileyebilecek sosyoekonomik faktörler de vardır:

- Sağlık hizmetlerine erişim:Sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı olan bireyler, astım konusunda gerekli tanı ve tedaviyi alamayabilir.

- Barınma kalitesi:Yetersiz havalandırma, nem ve alerjenlere maruz kalma gibi kötü barınma koşulları astımın gelişmesine ve alevlenmesine katkıda bulunabilir.

7. İklim Değişikliği:

İklim değişikliği ve buna bağlı hava durumu değişiklikleri de astım prevalansını etkileyebilir. Örneğin, iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklıklar ve artan polen üretimi, bazı bireylerde astım semptomlarını kötüleştirebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır