1. Belirtiler
Şiddetli astımı olan kişiler genellikle hafif veya orta dereceli astımı olanlara göre daha şiddetli semptomlara sahiptir. Daha sık ve yoğun astım atakları yaşayabilirler ve semptomlarının ilaçla kontrol altına alınması daha zor olabilir.
2. Risk faktörleri
Bazı kişilerin şiddetli astım geliştirme olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir. Şiddetli astım için risk faktörleri şunları içerir:
* Çocukluk çağında astım öyküsü
* Ailede astım öyküsü
* Alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalma
* Obezite
* Sigara içmek
3. Tedavi
Şiddetli astımı olan kişiler genellikle hafif veya orta dereceli astımı olanlara göre daha yoğun tedaviye ihtiyaç duyarlar. Bu şunları içerebilir:
* İnhale kortikosteroidlerin düzenli kullanımı
* Uzun etkili beta-agonistler
* Oral steroidler
* Biyoloji
* İmmünoterapi
4. Prognoz
Şiddetli astımı olan kişilerin prognozu genellikle iyidir ancak durumun ciddiyetine ve kişinin tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak değişebilir. Uygun yönetim ile şiddetli astımı olan çoğu insan dolu ve aktif bir hayat yaşayabilir.
5. Ne zaman doktora görünmeli
Astımınız varsa belirtileriniz kötüleşiyorsa veya bunları ilaçlarınızla kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz durumunuzu değerlendirebilir ve en iyi tedavi yöntemini önerebilir.
Şiddetli astım ciddi bir durum olabilir, ancak uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir. Şiddetli astımınız olabileceğini düşünüyorsanız hemen doktorunuza başvurun.